De Afghaanse minister van Vluchtelingenzaken Sayed Hussein Balkhi heeft een oproep gedaan aan Zweden om geweigerde Afghaanse asielzoekers niet meer terug te sturen naar Afghanistan. Deze mensen kunnen niet voor zichzelf zorgen en Afghanistan heeft geen sociale diensten om hen op te vangen, stelt het Afghaanse regeringslid. Daarom vraagt de minister een uitzetpauze aan de Zweedse overheid. Dat deed hij in een interview met de Zweedse krant Dagens Nyheter

Afgelopen herfst hebben Zweden en Afghanistan een akkoord getekend. Dit akkoord heeft als doel om Afghaanse asielzoekers die geen asiel in Zweden ontvingen zo ‘humaan’ mogelijk terug te sturen naar hun land van herkomst. In de eerste plaats moet dit op vrijwillige basis gebeuren, pas in tweede instantie onder dwang. Maar Afghanistan is toch niet bijzonder enthousiast over de regeling. Dat blijkt uit een interview met de Afghaanse minister van Vluchtelingenzaken Balkhi.

Deportaties vanuit Zweden

Zweden trekt heel wat middelen uit voor het terug sturen van afgewezen asielzoekers. In oktober zijn 44 Afghanen terug gestuurd onder dwang naar Afghanistan, en nog anderen dan weer omdat ze misdrijven begingen.

Zweden geeft ook vertrekpremies. 1.000 Afghanen die vrijwillig instemden om terug te keren kregen reeds 30.000 Zweedse Kroon per persoon. Dat is circa 3.150 euro. De Zweedse overheid staat ook in voor alle kosten die samenhangen met de terugreis.

Echter, de Afghaanse regering wil graag terugkomen op de regeling. Afghanistan heeft geen sociale diensten om voor de terugkeerders te zorgen en is van mening dat de deportaties door Zweden beter gepauzeerd worden. “We zijn niet in staat om voor hen te zorgen“, aldus Belkhi aan Dagens Nyheter. Het akkoord gesloten tussen Afghanistan en Zweden zal voorlopig nog niet worden opgezegd, maar staat dus onder toenemende (diplomatieke) druk.

Afghanistan in crisis

Sinds ‘Operation Enduring Freedom’ – de Amerikaanse interventie in Afghanistan na 11 september 2001 – op zijn einde liep, zijn het hoogdagen voor fundamentalistische rebellen in Afghanistan. Deze islamistische rebellen in Afghanistan zijn de Taliban en het jongere IS. Hoewel het Afghaanse leger nog heel wat ondersteuning krijgt van onder meer de VS zijn de regeringstroepen dun gespreid en is er brede angst dat het Afghaans leger door uitputting zou kunnen imploderen.

Wanneer er een offensief wordt ondernomen door de rebellen worden de beste regeringstroepen in allerijl gemobiliseerd en richting de ‘hot zone’ gestuurd, maar de overheid is onvoldoende in staat om het land in zijn geheel onder controle houden. Er zijn dus wel nog relatief veilige gebieden in Afghanistan, maar deze staan onder sterke en toenemende druk. Zelfs in de hoofdstad Kaboel worden geregeld aanslagen uitgevoerd door islamisten.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

  1. Eigenlijk is dit straf. Een land dat toegeeft een failed state te zijn en niet in staat is voor zijn, (zij het dan criminele) 44 landgenoten te zorgen. Nu ja, nieuws is dit eigenlijk niet. Dat Zweden, Afghanen uitzet is wel opmerkelijk. Blijkbaar zijn ze daar ook niet meer overtuigd dat iedereen welkom moet zijn. Een Westerse maatschappij met zijn vrijheden, onzekerheden, lankmoedigheid, twijfel, tegenspraak, gelijkheid, contesteren van autoriteit, rationaliteit, is geen omgeving waar mensen kunnen gedijen die opgegroeid zijn in een maatschappij vol dogma’s en eenvoudige zekerheden. Naïef links denkt dat iedere cultuur te verzoenen is met een andere. Wel ze dwalen.

Comments are closed.