Vandaag laat het parket weten dat het zeventien militanten en leiders van de socialistische vakbond ABVV voor de rechtbank wil brengen voor een staking in oktober 2015 met onvrijwillige doodslag tot gevolg. Een toeriste overleed toen, omdat ze door een wegblokkade later dan gepland werd geopereerd.

Enkele weken geleden sloot de onderzoeksrechter het dossier en stuurde het door zonder aanklacht naar het parket. Het parket wil de personen die tijdens het onderzoek werden geïdentificeerd echter voor de correctionele rechtbank van Luik brengen, waaronder de secretaris-generaal van het Waalse ABVV Thierry Bodson en de regionaal secretaris van de Waalse metaalarbeiderscentrale (FGTB-Métal) Antoine Fanara.

Kans niet gekregen om patiënt te redden

Op maandagmorgen 29 oktober 2015 stond een chirurg van wacht met de auto in de file op de E40 bij Herstal. Hij was op weg naar het CHC-ziekenhuis in Luik voor een dringende operatie bij een patiënte, een Deense toeriste, met een halsslagaderbreuk. De reden voor de vertraging was een wegblokkade die was opgeworpen door de socialistische vakbond ABVV. Zelfs de pechstrook werd geblokkeerd.

De arts werd uiteindelijk onder begeleiding van politiemoto’s uit de file gehaald maar er was ondertussen al drie kwartier verloren gegaan. De patiënte stierf. Het ziekenhuis diende een klacht in wegens onvrijwillige doodslag: “Er is een direct verband tussen de sociale acties en de abnormale vertraging die de bewuste chirurg onderweg naar z’n werk opliep. Men kan zeggen dat hij zo de kans niet heeft gekregen om te proberen de patiënt te redden. Dat willen we aantonen,” verklaarde Philippe Olivier destijds, de directeur van het CHC-ziekenhuis. Het ABVV verwierp elke fout.

Ook het Waals gewest diende een klacht in tegen onbekenden voor beschadigingen aan de autosnelweg en belemmering van het verkeer. De kosten lopen op tot meer dan 100.000 euro.

1 REACTIE

  1. Ben eens benieuwd wie er uiteindelijk een straf zal krijgen. Waarschijnlijk de kruidenier waarvan de eieren werden gebruikt tijdens de staking.

Comments are closed.