Sinds staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de studio van VTM Nieuws vraagtekens plaatste bij het nut van de operatie Sophia, regent het kritiek. Niet in het minst vanuit CD&V-hoek. Tomas Roggeman, voorzitter van Jong N-VA, vraagt zich af of de Vlaamse christendemocraten dan meer heil zien in het asielbeleid van Angela Merkel.

Dat ter linkerzijde Groen en ter rechterzijde Vlaams Belang kritiek hebben op zijn asielbeleid mag Francken niet meer verwonderen. De kritiek van coalitiepartner CD&V is echter wel ‘verrassend’. Zo stelde CD&V-minister van Staat Mark Eyskens in een Facebook-post dat “het ‘eigen volk eerst’-nationalisme […] dodelijk is”. Ook hebben volgens hem sommige N-VA politici “een erbarmelijk gebrek aan erbarmen”. De gewezen president van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, betuigde zijn instemming met de Facebook-post in onderstaande bewoordingen: “inderdaad degoutant”. Gisteren, in de laatste plenaire vergadering van de Kamer stelde CD&V fractieleider Servais Verherstraeten dat “wij die woorden volledig onderschrijven”. Al blijft het voor hem belangrijker wat de regering doet.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Duitse bevolking draagt de gevolgen

Roggeman deelde als een reactie op de CD&V-kritiek een artikel over Duitse festivals die geteisterd werden door rellen, aanrandingen en extreem geweld tegen de politie. De voorzitter van Jong N-VA schreef hierbij: “Het resultaat van amper twee jaar opengrenzenbeleid door Merkel… We mogen onze pollekes kussen met Theo zijn beleid. Als het aan CD&V lag, hadden we hier hetzelfde voor als in Duitsland.”

In een reactie tegenover SCEPTR stelde Roggeman dat “CD&V […] altijd het asielbeleid van Merkel [heeft] opgehemeld als hét te volgen voorbeeld. Maar vandaag moet de Duitse bevolking daar de gevolgen van dragen, met een spectaculaire toename van rellen en seksueel geweld op festivals. Is dat het model dat Van Rompuy en Eyskens voor ogen hebben?”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Francken: “Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is”

In de plenaire vergadering nam fractieleider voor N-VA, Peter De Roover, het op voor zijn partijgenoot. Zo vond hij dat Francken teveel woorden in de mond werden gelegd. De Roover stelde dat ook N-VA van mening is dat mensen gered moeten worden. Doch, volgens hem had Francken zich hier niet tegen uitgesproken. Integendeel, Francken had het effect van de operatie Sophia in vraag gesteld. Daarin staat hij volgens De Roover “niet alleen. Ik mag hopen dat dit nog kan zonder schofterige reacties teweeg te brengen”. Ook kan en mag er volgens hem over de stijl van communiceren worden gediscussieerd. Doch, “wegkijken van de feiten hoort niet tot het arsenaal van onze partij”, aldus De Roover.

Aan ‘Terzake’ liet Francken weten dat hij “wijs advies en wijze raad […] altijd [meeneemt]. Dat is één. Maar ik hoor vooral heel graag dat iedereen zegt: ja, het beleid daar hebben we geen probleem mee want die man doet zijn werk. Die werkt hard en doet wat hij moet. Maar die communicatie, ja goed. Elk vogeltje zing…. of bekt zoals het. Of hoe zeg je dat ook weer juist?”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Ook Vlaams Belang niet tevreden

CD&V is niet de enige partij die kritiek heeft op de communicatie van Francken. Eerder nog stelde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dat de “Belgische regering binnenskamers op een EU-top iets helemaal anders dan Theo Francken aan de bevolking in Vlaanderen. Terwijl Theo Francken hier op tafel klopt voor pushbacks, zwijgt de Belgische delegatie zedig waar ze hun mond moeten en kunnen opentrekken. Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden. Of gewoon: ordinair kiezersbedrog?”

Volgens Roggeman is hier niets van aan. “Als er nu iets is dat je Francken niet kan verwijten, is het een gebrek aan rechtlijnigheid. De standpunten die de staatssecretaris publiek inneemt, verdedigt hij net zo goed in het beleid, in binnen-en buitenland. Kijk naar de bezoeken aan Griekenland en Koerdistan, het akkoord met Algerije enz: Francken beperkt economische migratie en zet meer criminele illegalen uit dan ooit, net zoals hij beloofd had”, aldus de voorzitter van Jong N-VA.

ADVERTENTIE