Naar aanleiding van de sterke toename van georganiseerde misdaad in Stockholm werd een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat bijna 95% van de criminelen in Stockholm van buitenlandse origine is. 

De Zweedse hoofdstad Stockholm wordt de laatste jaren geteisterd door een schokgolf van criminaliteit. Expressen, een Zweedse krant, deed een uitgebreid onderzoek hiernaar en analyseerde de opvallende resultaten die het onderzoek aan het licht bracht.

94,5 procent allochtone achtergrond

Volgens de studie heeft maar liefst 94,5 procent van de mensen die betrokken zijn bij georganiseerde misdaad in Stockholm minstens 1 ouder van buitenlandse origine. Van zo’n 82 procent van de criminelen zijn beide ouders van allochtone afkomst. De landen die het sterkst vertegenwoordigd zijn in de criminele statistieken zijn Irak, Somalië, Syrië en Turkije. Vooral de sterke aanwezigheid van criminele bendes lijkt een groot probleem in Stockholm met maar liefst 552 schietpartijen gelinkt aan criminele bendes sinds januari 2011.

https://twitter.com/V_of_Europe/status/881236269342367745

Criminoloog Jerzy Sarnecki zegt niet verbaasd te zijn over de resultaten van het onderzoek. In Zweden zijn er 61 gebieden die de politie definieert als ‘kwetsbaar’ en in deze gebieden is een hoge concentratie allochtonen te vinden. “In deze kwetsbare gebieden heersen de criminelen. Vroeger schoten ze in de benen om te intimideren, nu schieten ze in het hoofd om te doden”, aldus Linda Staaf, hoofd van de inlichtingendienst in de operationele eenheid nationale politie, op een persconferentie.

Over de oorzaken van deze opmerkelijke cijfers zijn de meningen verdeeld. Volgens Adam Marttinen, Zweeds politieker, leiden onverantwoordelijke hoeveelheden immigratie simpelweg tot criminaliteit. “De toegevingen van andere politieke partijen hieromtrent hebben georganiseerde criminele bendes verrijkt.” Volgens Manne Gerell, criminoloog en onderzoeker aan de universiteit van Malmö, kunnen deze opmerkelijke cijfers echter ook te wijten zijn aan structureel racisme binnen onze maatschappij. “Veel mensen afkomstig van andere landen komen terecht in achterstandswijken en voelen zich gediscrimineerd.”

Uit eerder onderzoek, uitgevoerd door het Zweedse Dagens Nyheter, bleek al dat 90 van 100 getoetste criminelen en verdachten van vuurwapengeweld in Zweden een migratieachtergrond hebben. Bij het overgrote merendeel hiervan gaat het ook om mannen met wortels in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

ADVERTENTIE