De Belgische feestdag afgelopen vrijdag verliep niet zonder enige commotie. Op sociale media werden naast feestgeluiden ook heel wat beledigingen en verwijten uitgewisseld. Patrick Prévot, Waals parlementslid voor de PS, verweet de jongerenvoorzitter van N-VA, Tomas Roggenman, om “oude ideeën van v*rkens” uit te dragen. Roggeman beet echter van zich af: “Gezocht: eerlijke PS’er mét manieren”. Een handvol zout vanwege de N-VA in de open PS-wonde van Samusocial.

“Weg met België! Gedrocht van een staat die de naam land niet waard is. Vlaanderen vrij!”. Zo luidt de radicale tweet van N-VA’er Roggeman naar aanleiding van de Belgische feestdag afgelopen 21 juli. Maar de tweet schoot in het verkeerde keelgat van PS-parlementslid Prévot.

“Ideeën van oude v*rkens”

“Het gezicht van de winnaar van de dag is… de jongerenvoorzitter van de N-VA. Dit bewijst dat je jong kan zijn en nog steeds ideeën van oude v*rkens kunt hebben”, aldus Prévot over Roggeman zijn radicale boodschap. “Zielig”, zo vond Roggeman de “persoonlijke belediging” van Prévot, maar hij kaatste direct terug: “Gezocht: eerlijke PS’er mét manieren”. Het ‘eerlijke’ is een verwijzing naar de betrokkenheid van de PS in de Samusocial-affaire. Hierdoor is de PS – voorlopig – politiek buitenspel gezet in Brussel en Wallonië.

“Geen persoonlijke belediging”, tweet Prévot nog als antwoord. “Ik vind het enkel jammer dat je zo jong kan zijn en zo’n… achterlijke ideeën kunt hebben”. Nog een andere Twittergebruiker voegt daar aan toe dat Roggemans ideeën minder en minder worden gedeeld in Vlaanderen: “Laat hem maar dromen in zijn hoekje, hij doet niemand kwaad”.

Roggeman riposteert dat Jong N-VA 4.000 leden telt en de grootste politieke jongerenbeweging in Vlaanderen is: “Fier hen te mogen voorzitten!”. “Hoeveel leden tellen de ‘jeunes’ PS?” vraagt Roggeman nog uitdagend. Prévot antwoordt: “[We hebben] meer dan 90.000 socialistische militanten. Ik zal [straks] de jongeren tellen en terugkomen met het antwoord.” De Waalse socialist vergat evenwel dit nog te doen. “Ik vraag me bovendien af of dat totale ledencijfer van 90.000 voor of na Publipart en Samusocial is bijeen geteld”, vertelt Roggeman in een reactie aan SCEPTR.

“Dan lopen er veel tjeven rond”

Prévot is niet de enige met wie Roggeman de Twitterdegens kruiste. Op Twitter had CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi opmerkingen bij het uitblijven van feestwensen door de N-VA naar aanleiding van 21 juli. “Doen alsof je altijd alles viert is gewoon tjeverij”, antwoordde Roggeman met een smiley.

https://twitter.com/SammyMahdi/status/888463415622217728

“Wat lopen er dan veel tjeven rond”, tweette Mahdi echter terug samen met een ingesloten screenshot. Wie klikt op de collage van Mahdi ziet premier Charles Michel (MR), Elio Di Rupo (PS) en Buitenlandminister Didier Reynders (MR) alle Vlamingen een prettige feestdag toewensen naar aanleiding van 11 juli, de Vlaamse feestdag.

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta.

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.

Sinds het schandaal rond Publifin en Samusocial en de betrokkenheid van de PS daarin is de communistische PTB (PVDA) in de Waalse peilingen als een pijl omhoog geschoten en reeds groter geworden dan de PS.