“ZWIJG, GIJ BRUINE RAKKER!”

7
19321

De Vlaamse Gemeenschapscommissie is niet bij iedereen bekend, maar het is het politieke orgaan van de Vlaamse gemeenschap bevoegd in Brussel voor Nederlandstaligen. De Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft zelfs een parlement: de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Gekend of niet, het weerhoudt er de verkozenen niet van om af en toe flink rel te schoppen. In de plenaire zitting van vrijdag 9 juni vloog Jef Van Damme (sp.a) in een razende colère uit tegen Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) na een aantal keren onderbroken geweest te zijn. “ZWIJG, GIJ BRUINE RAKKER!”, klonk het.

Jef Van Damme is als Nederlandstalige lid van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Afgelopen vrijdag wou Van Damme zijn collega’s toespreken over de “dramatische situatie” van de Brusselse schoolgaande jeugd. Maar dat was buiten Dominiek Lootens-Stael gerekend, de enige verkozene voor Vlaams Belang in het Brussels parlement (en dus ook zetelend in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie).

“Nee, van de socialistische ministers van Onderwijs!”

Van Damme betoogde dat kinderen uit Brussel niet de slaagkansen hebben in het hoger onderwijs die ze “zouden moeten hebben”. Van Damme verklaart een en ander door de stedelijke context “die de laatste jaren drastisch veranderd is”. Meertaligheid, multiculturaliteit en kansarmoede in de stad zijn de “hoofdingrediënten” van de slechte doorstroming in het onderwijs, oreerde Van Damme vrijdag. En nog:”[…] een dramatische realisatie die er op wijst dat het niet [de schuld] is van onze Brusselse kinderen […] of van de leerkrachten”.

Hierop startte Lootens te onderbreken: “Nee, van de socialistische ministers van Onderwijs!”. Van Damme probeerde, ietwat verward, toch zijn betoog verder te zetten: “Het is een structureel probleem van ons onderwijssysteem dat al vijftig jaar hetzelfde is”… “Vandenbroecke heeft dat niet veranderd, Smet heeft dat niet veranderd…”, onderbrak Lootens toch nog eens. (Frank Vandenbroucke en Pascal Smet waren opeenvolgend Onderwijsminister voor de sp.a van 2004 tot 2014, red.).

De Raadvoorzitter tracht Lootens nog op de vingers te tikken wegens de onderbreking, maar voor Van Damme wordt het allemaal wat te veel: “Meneer Lootens, ik zou graag hebben dat u met uw haatpraat effe uw mond houdt en even zwijgt!” Lootens riposteert echter: “Haatpraat? Dat is de realiteit! Socialisten zijn jarenlang aan de macht geweest wat onderwijs betreft. Ge hebt niets veranderd. Vandaag even zeggen dat het moet veranderen…”

“MENEER LOOTENS-STAEL, IK BEN U KOTSBEU!”

Van Damme wou hierop het socialistisch onderwijsbeleid van Smet en Vandenbroecke verdedigen, maar wanneer Lootens nogmaals onderbreekt gaat Van Damme helemaal door het lint. “MENEER LOOTENS-STAEL, IK BEN U KOTSBEU!”, roept Van Damme. En “GA MET UW HAATDRAGENDE ZEVER NAAR BUITEN”, tiert de Brusselse socialist nog terwijl Lootens er wat laconiek bij blijft zitten.

De tirade van Van Damme zorgt voor zichtbare verlegenheid bij de collega’s. “ZWIJG, GIJ ZWARTE RAKKER! ZWIJG, GIJ BRUINE RAKKER!”, brult Van Damme verder tegen Lootens. Die laatste probeert rustig te blijven na de naar het nazisme en fascisme verwijzende scheldtirade: “Een beetje rustig, he!”. Zelfs VGC-collegelid van Onderwijs, Vorming, Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) kijkt even op van zijn gsm om te zien over wat de commotie gaat.

Tevergeefs, in een fikse woedebui stapt Van Damme (voor even) op. Men ziet naast Lootens Johan Van den Driessche, verkozene in Brussel voor N-VA, ietwat verbouwereerd en met plaatsvervangende schaamte rondkijken. Vanhengel neemt dan maar – volgens de planning – het woord, maar Van Damme eist zijn vijf minuten spreektijd alsnog terug, deze keer zonder onderbrekingen. “Als ge daar niet tegen kunt, beste vriend, moet ge een andere stiel zoeken, he”, vertelt Lootens, maar Van Damme krijgt wel zijn zin.

Bekijk hier de volledige opname (vanaf 1u17).

7 REACTIES

  1. Ik denk dat de Rode Rakkers met een Bruin remspoor in hun onderbroek zitten, zodat ze de wereld door een bruine bril zien. Het socialisme wordt overal electoraal afgestraft (toegegeven: niet in Groot-Brittannië), zodat hun Rode Postjes, Rode Zitpenningen en Rode Kasteelthoeves in Toscane in het gedrang komen. Je zou voor minder overal Bruin zien. De Roden doen het in hun broek voor de electorale afgang, vergeet niet: 2018: gemeenteraadsverkiezingen; 2019: federale verkiezingen.