Op woensdag verraste koning Salman van Saoedi-Arabië vriend en vijand door zijn zoon Mohammed Bin Salman als troonopvolger aan te duiden. Dit kan ook gekaderd worden in de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Met deze stap verandert het politieke landschap in het Arabische koninkrijk aanzienlijk, zo was voorheen Mohammed Bin Nayef de gedoodverfde opvolger van de Saoedische vorst. Mohammed Bin Nayef stond bekend als de ‘contraterrorismeprins’ en hij bezat een hele hoop belangrijke bevoegdheden zoals onder meer binnenlandse veiligheid. Bovendien is hij de neef van zowel de huidige koning Salman als van de nieuwe troonopvolger Mohammed Bin Salman.

Politieke intrige binnen de koninklijke familie

Het is in de golfstaat, waar met het salafisme een zeer strenge vorm van de Islam beleden wordt, normaal dat de belangrijke posten worden ingevuld door leden van de uitgebreide koninklijke familie. Hierdoor is de interne Saoedische politiek het toneel van een machtsspel tussen verschillende takken en clans van het huis van Saoed.

Dit politieke spel speelt ook een rol bij het aanduiden van een troonopvolger. De opvolger moet goedgekeurd worden door de zogenoemde ‘Raad van Getrouwen‘, waarin allerlei oudere leden van het koningshuis zetelen. De aanduiding van Mohammed Bin Salman werd dan ook goedgekeurd door 31 van de 34 raadsleden.

https://twitter.com/SaudiEmbassyUSA/status/877373099343306753

Bepalend voor de buitenlandpolitiek

Deze aanstelling kadert echter niet alleen binnen de politieke intriges van het Saoedische hof, maar moet ook gezien worden in het licht van de recente geopolitieke stellingnames van het koninkrijk. Zo verdween de eerdere kroonprins, Mohammed Bin Nayef, de laatste tijd uit het publieke oog. Hij was namelijk niet betrokken bij de recente politieke rel met Qatar.

Daarentegen is de nieuwe kroonprins de laatste tijd zeer actief op het geopolitieke toneel. Zo trok hij recent naar de VS, onder meer om het bezoek van president Trump (Rep.) aan het Saoedische koninkrijk te regelen. Het was het eerste buitenlandbezoek van de nieuwe president en het was van groot belang voor het koninkrijk om hun geopolitieke belang te accentueren.

Daarentegen oogstte de nieuwe kroonprins reeds kritiek vanwege zijn betrokkenheid als minister van defensie in de oorlog met Jemen. Het lukt de Saoedi’s en hun bondgenoten in golf maar niet om de sjiitische Houthi’s te verslaan. Ondertussen stapelt de menselijke tol van de oorlog zich op en krijgen de Saoedi’s meer en meer internationale kritiek te verduren.

Dit conflict in Jemen kan gekaderd worden in de bredere escalatie tussen het salafistisch soennietische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran. Niet enkel steunen de regionale machten tegengestelde kampen in Jemen, ook in Irak, Bahrein en Syrië is dit het geval. De nieuw aangestelde kroonprins sprak immer reeds dreigende taal richting de Perzen. Bovendien mag niet vergeten dat Saoedi-Arabië een aanzienlijke sjiitische minderheid bezit in hun meest olierijke provincies.

1 REACTIE

  1. Blijkbaar zijn er bij die kamelendekkers ook nog van die achterlijke kwallen zoals in een aantal Europese landen die denken dat ze beter zijn dan de rest van de mensheid . Koningen , wordt het niet hoog tijd dat we komaf maken met die naar de middeleeuwen stinkende onzin ?