Het Witte Huis heeft op maandag de Syrische president Bashar Al-Assad gewaarschuwd dat hij en zijn leger een ‘zware prijs zullen betalen’ indien ze een chemische wapenaanval zouden uitvoeren. De VS zegt dat het aanwijzingen heeft dat Syrië zo een aanval voorbereidt.

Het Witte Huis zegt dat de voorbereidingen die in Syrië aan de gang zijn van dezelfde aard zijn als diegene die voor de chemische aanval van 4 April zouden hebben plaatsvonden. Na dit incident beval President Donald Trump een aanval met kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis. Syrië zelf heeft altijd volgehouden dat het niets met de aanval te maken heeft gehad.

Toenemend ingrijpen in Syrië onder Trump

De VS heeft mogelijke voorbereidingen voor een nieuwe chemische aanval door het Assad-regime ontdekt die waarschijnlijk zullen resulteren in de massamoord van burgers, waaronder onschuldige kinderen. Als Mr. Assad nogmaals een massamoord begaat met chemische wapens zullen hij en zijn leger een zware prijs betalen.” aldus de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer. 

In april bombardeerde Trump de luchtmachtbasis van Shayrat als reactie op een gifgasaanval waarbij 87 doden vielen. Volgens Washington was de chemische aanval het werk van de regering van Assad. Syrië van zijn kant ontkende dat het de aanval had uitgevoerd. In een interview met AFP zei Assad dat de aanval “voor 100 procent een fabricatie” was.

De raketaanval op Shayrat was de zwaarste actie door die door de VS is ondernomen in de reeds 6 jaar durende Syrische burgeroorlog. De VS noemde deze aanval een ‘one-off met de bedoeling verdere aanvallen met chemische wapens af te schrikken.

Gedurende de afgelopen drie maanden heeft de VS meerdere malen zijn bereidheid getoond om toe te slaan tegen de Syrische regering en zijn bondgenoten, waaronder Iran. Zo heeft het in de afgelopen maanden ook al Iraanse milities en drones aangevallen. Dit voedt de vrees voor een mogelijke escalatie van het Syrische conflict.

 ‘Abnormale activiteiten’

De VS hebben naar eigen zeggen al sinds enige tijd verschillende sites geïdentificeerd waarvan zij verdenken dat ze nieuw gemaakte chemische wapens kunnen herbergen, buiten het zicht van inspecteurs. Om en bij deze sites nam men naar eigen zeggen ‘abnormale activiteiten’ waar.

Hoewel de informatie niet als afdoende beschouwd werd besliste de administratie naar eigen zeggen toch om vlug een publieke waarschuwing gericht tegen Assad uit te sturen over de gevolgen van nogmaals een ‘chemische wapenaanval gericht tegen burgers’.

Verschillende bronnen in Washington zelf reageerden verrast op de mededeling. Zo zou het Department of Defence niet van tevoren ingelicht zijn over de publieke waarschuwing.