De Europese Commissie dreigt onze frietcultuur in gevaar te brengen. Dat zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) vandaag in De Zondag. Weyts stuurde reeds een brief naar de bevoegde EU-commissaris.

De Europese Commissie heeft de stof acrylamide in het vizier. De aanwezigheid van die stof moet verdwijnen of minstens sterk verminderen in ons voedsel. Acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten zoals bij het bakken van frietjes, brood en vlees maar is ook terug te vinden in koffie. Onderzoek toont aan dat de organische verbinding kanker kan veroorzaken.

Rijke gastronomische traditie

In een brief aan de Litouwse EU-commissaris Vytenis Andriukaitis, bevoegd voor voedselveiligheid, verklaart Weyts de strijd tegen de kankerverwekkende stof te steunen. Maar schrijft hij: “Het is echter belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie.”

Het bannen of verminderen van acrylamide in ons voedsel zou tot gevolg hebben dat frietjes op voorhand moeten geblancheerd worden voor ze naar de frituristen gaan. “Dat zou een enorme verarming betekenen van onze frietcultuur,” aldus Weyts.

Traditie en vakmanschap

De Zondag contacteerde enkele frituristen die de bezorgdheid van Weyts alvast delen: “Waarom denk je dat we in België de beste frieten maken? Omdat we doen zoals grootmoeder leerde: bakken op 125 graden en afbakken op 180 graden. In plaats van te foefelen met regels, zou men trots moeten zijn op die cultuur.”

De minister is ervan overtuigd dat de Vlaamse publieke opinie zal stormlopen tegen dit voornemen van de EU: “Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden.”

Inspraak

Weyts roept burgers op zijn Facebookpagina op om hun stem te laten horen over de Europese ontwerp-regelgeving via de inspraakprocedure: “Het is nog niet te laat,” aldus de minister.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • rogier

  desondanks zijn er nog simpelen die pro-Europa zijn.

 • Hans

  Ben beschaamd om als vlaming te zijn geboren. Zoveel dwaasheid om kanker boven gezondheid te stellen en dit in naam van de traditie. Roken was vroeger ook een traditie. Dat simplisme van de NVA loopt de spuigaten uit !!!

  • Jan Hammerbacher

   Acrylamide zit in wel meer producten hoor. O.a. koffie, geroosterd brood, chips, koekjes, zwarte olijven, zelfs pruimensap. Je kan moeilijk al deze producten verbieden. Zoals met alles in het leven is het een kwestie van niet te overdrijven. In plaats van de gewone man in de straat zijn frietje af te pakken kunnen ze beter op school en daarbuiten meer voorlichting over gezonde voeding geven.