VS schieten Syrisch gevechtsvliegtuig neer, Rusland reageert

0
2316

De VS schoten zondag een Syrisch gevechtsvliegtuig van het type SU-22 neer. Dat werd vandaag bevestigd door zowel het Syrisch staatsagentschap Sana als de officiële overheidsinstanties in Washington. De piloot van het neergeschoten gevechtsvliegtuig is voorlopig vermist.

Rusland, een bondgenoot van het Syrische staatsleger van president Bashar al-Asssad, veroordeelt deze aanslag. Moskou noemt dit “een aanval op de soevereiniteit van de Syrië.” Het incident vond afgelopen zondag plaats in de buurt van het IS-bolwerk Raqqa.

Het Syrische gevechtsvliegtuig was volgens Washington bezig met het bombarderen van rebellenstrijders die geallieerd zijn met de Verenigde Staten. Volgens de Syrische staatsmedia daarentegen werden er net IS-strijders gebombardeerd.

Discussie over waarschuwingen

Daarnaast verweet het Russische ministerie van Defensie de internationale coalitie dat ze Rusland niet had gewaarschuwd over een mogelijke aanval op het gevechtsvliegtuig. Dit in tegenstelling tot wat er door Washington werd bericht. Dat stelde dat wel melding werd gemaakt van waarschuwingen via telefonisch contact. Het is de eerste keer sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 dat er een Syrisch gevechtsvliegtuig is neergehaald.

Rusland heeft de aanval van de VS vergolden met nieuwe maatregelen. Eerst en vooral schort het definitief alle gesprekken op de met de VS – en de coalitie rond de VS – over de luchtoperaties. Dit betekent dat zij niet meer met elkaar zullen communiceren over het waar en wanneer van de luchtaanvallen. Dat vergroot uiteraard de kans op ongelukken tussen hen. Tenslotte deelde Moskou ook mee dat alle gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie, geleid door Amerika, vanaf heden zullen worden behandeld als een doelwit.