Voor de derde maal deze maand is er een pro-Assad drone neergeschoten door een Amerikaanse straaljager. Dit in de buurt van de Jordaanse grensovergang nabij het dorpje Al-Tanf. Het gaat om een Shahed 129 van Iraanse makelij.

Het incident is een zoveelste escalatie in relatief korte tijd rondom dit gebied, dat beheerst wordt door rebellen die door de VS gesteund worden. Het gebied is echter door de VS bestempeld als een de-escalatiezone. De zones komen voor op plekken die eerder nog het toneel waren van brute gevechten: onder andere Oost-Ghouta, het platteland ten noorden van Homs en bepaalde delen van Idlib. Hier zouden alle partijen zich weerhouden van verdere gevechten en staan de buitenlandse partners bovendien hiervoor garant.

Al-Tanf al langer het toneel van escalaties

Ondanks dat het gebied als een van deze de-escalatiezones wordt beschouwd door de VS is het gebied is al meerdere maanden het toneel van escalaties tussen enerzijds pro-Assad troepen, veelal door Iran gesteund, en anderzijds de VS en hun bondgenoten op de grond. Reeds eerder deze maand wist het Syrisch leger een grensovergang met Irak te veroveren op de door de VS gesteunde rebellen. Bij eerdere offensieven van het Syrisch leger voerden vliegtuigen van de VS al bombardementen uit om de troepen van Bashar al-Assad de pas af te snijden.

Ook werden er al eerder drones van Iraanse makelij neergeschoten door de VS in dit gebied. In een van de vorige incidenten ging het eveneens om Shahed 129. De drone werd uit de lucht gehaald nadat deze een blindganger gedropt zou hebben nabij een positie van coalitietroepen.

Door VS gesteunde rebellen niet onomstreden

De VS steunt de plaatselijke rebellen in de strijd tegen IS. Sinds de voorgaande offensieven van het Syrisch leger in de afgelopen maand grenzen deze rebellen echter niet meer aan IS-gebied en zijn zij volledig omgeven door pro-Assad troepen. Ook op ideologisch vlak zijn deze rebellen niet onomstreden. Zo zijn een deel van de rebellengroepen die in dit gebied opereren en daarbij training en materiële steun van de VS genieten op een Salafistische leest geschoeid. Het gaat hier onder meer om het ‘Authenticiteits- en Ontwikkelingsfront’ dat ook vanuit Saoedi-Arabië gesteund wordt.

Er lijken op diplomatiek vlak bovendien nog altijd enige misverstanden te verstaan onder de verschillende partijen over wat een de-escalatiezone precies inhoudt en hoe deze gehandhaafd dienen te worden. Zo gaf Rusland al eerder te kennen dat zij Amerikaanse vliegtuigen die ten westen van de rivier de Eufraat vliegen als potentiële doelwitten zou beschouwen. Ook Oost-Ghouta en Idlib vallen onder dit gebied.