VS: Republikeinen neergeschoten bij baseballwedstrijd

1
1692

Bij de voorbereiding voor een baseballwedstrijd in Alexandria (deelstaat Virginia) tussen Republikeinen en Democraten heeft een dolle schutter het vuur geopend op een groep Republikeinse politici en hun medewerkers. In die schietpartij werden enkele Republikeinen geraakt, waaronder een congreslid.

Steve Scalise, Republikeins Congreslid voor de deelstaat Louisiana, werd in de heup neergeschoten en afgevoerd naar het ziekenhuis. Enkele medewerkers werden eveneens geraakt. Ook zou minstens één politieagent neergeschoten geweest zijn. Een ander Congreslid, Roger Williams liep wonden op door in paniek weg te vluchten. Niemand zou in levensgevaar zijn.

Steve Scalise werd in eerste instantie geholpen door medepolitici en hun medewerkers, waarvan er enkele een militaire ervaring hebben opgedaan in Irak en Afghanistan.

De dader zou eerst gevraagd hebben of de politici aanwezig Democraten of Republikeinen waren. Daarna zou hij meer dan 50 schoten hebben afgevuurd. De schutter zou door de politie neergeschoten en gearresteerd zijn geweest. Hij zou een mollige blanke man van middelbare leeftijd zijn, genaamd James T. Hodgkinson. Zijn motieven zijn nog niet geheel duidelijk, maar zijn Facebook laat uitschijnen dat het om een fan gaat van Bernie Sanders (Dem.), een socialistische presidentskandidaat in 2016. De plaatselijke politie van Alexandria bevestigde dat de verdachte werd ingerekend en dat “hij niet langer een bedreiging vormde voor het publiek”.

Terug schieten vermijdt bloedbad

Volgens Congreslid Mike Bischop die ook in de groep zat, waren ze schietschijven. “De enige reden dat we hier, Godzijdank, levend zijn uitgekomen is omdat een van ons een wapen had om terug te schieten zodat we dekking konden zoeken… anders waren we allemaal neergeschoten.”

Ook voormalig presidentskandidaat en senator Rand Paul (Rep.) was aanwezig op het veld en reageerde voor Fox News. Hij hoorde 50 tot 60 schoten en zag Scalise “zichzelf door de aarde slepen naar het buitenveld van het terrein.” Volgens hem klonk het geweer als een AR-15 (een semi-automatisch geweer gelijkaardig aan de M16). “Iedereen zou waarschijnlijk gestorven zijn als de politie van Capitol Hill niet aanwezig was geweest.”

Rand vervolgt: “[…] Scalise […], die jammer genoeg werd geraakt – en ik hoop dat hij het goed stelt – zijn aanwezigheid redde waarschijnlijk het leven van iedereen aanwezig want door zijn functie waren er ook veiligheidsdiensten aanwezig.” Rand had louter complimenten voor de hulp- en ordediensten: “Ze doen echt een fantastische job. Dit zijn dappere mannen en vrouwen en we hadden echt geluk dat ze hier waren.”

Scalise is 51 jaar en de ‘whip’ bij de meerderheid (een whip zorgt er voor dat de leden van de eigen partij ‘correct’ stemmen). Hij is gehuwd en vader van twee kinderen. Sinds hij verkozen werd als whip stond hij onder bescherming van veiligheidspersoneel.

In een communiqué zei Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dat “de vicepresident en ik geïnformeerd [zijn] over het incident en de ontwikkelingen op de voet volgen. We betreuren deze tragedie. Onze gedachten en gebeden zijn bij de leden van het congres, hun staf, de politie, de eerste hulpverleners en iedereen die getroffen werd.” Op Twitter had Trump alleen mooie woorden voor Scalise.

Goed doel

Verschillende Republikeinse Congresleden waren vandaag samen aan het oefenen in Alexandria, Virginia, om te oefenen voor een baseballwedstrijd voor het goede doel die morgen moest plaatsvinden. Volgens Brooks waren er vijftien tot vijfentwintig parlementsleden aanwezig, samen met tien tot vijftien stafleden en veiligheidsagenten.

De wedstrijd waarbij Democraten en Republikeinen uit de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers tegen elkaar spelen voor het goeie doel is een traditie sinds 1909. De opbrengst gaat naar acties voor kinderen in de omgeving van Washington DC.

De aanslag maakte ook een grote indruk op de Democraten die verderop zelf aan het trainen waren. Het is echter nog maar de vraag of dit incident de vijandige toon tussen de politieke partijen zal verzachten.

1 REACTIE

  1. De dader was een aanhanger van Bernie Sanders (Democratische partij) en een ‘Trump-hater’ als gevolg van de voortdurende demonisering van president Trump door linkse mainstream media zoals CNN…
    Mocht een Trump aanhanger politiekers van de Democratische partij neergeschoten hebben, zou het hypocriete linkse (media) kot nu wellicht te klein zijn…

Comments are closed.