De politie van Washington zal klacht indienen tegen 12 Turkse beveiligingsagenten nadat er vorige maand geweld ontstond voor de Turkse ambassade tijdens het bezoek van de Turkse president Erdogan aan de Verenigde Staten.

Een maand geleden, 16 mei 2017, ontstonden er protesten voor de Turkse ambassade tijdens het bezoek van Erdogan aan de VS. Een aantal mensen raakten hierbij gewond nadat Turkse eenheden de protesten op een gewelddadige manier de kop in drukten.

Klacht indienen

De Amerikaanse autoriteiten hebben nu aangekondigd dat de politie van Washington donderdag klacht zal indienen tegen 12 Turkse beveiligingsagenten van Recep Tayyip Erdogan. 7 van hen zullen aangeklaagd worden voor ‘zware misdaden’ en 5 anderen zullen aangeklaagd worden voor ‘wangedrag’. Volgens het rapport zal de klacht donderdag officieel worden ingediend.

Meteen na dit incident waarbij Turkse diensten op een agressieve manier de Amerikaanse diensten voorbij stormden en de protesten op deze manier beëindigden, werd de Turkse regering sterk bekritiseerd door de Amerikaanse autoriteiten. De regering Trump werd na dit incident onder druk gezet om op een juiste manier te reageren tegen Turkije, een belangrijke NAVO-bondgenoot.

“We zouden de Turkse ambassadeurs het land uit moeten gooien, we moeten de mensen die dit gedaan hebben identificeren en aanklagen”, aldus John McCain, Republikeins Senator.