Verschillende politieke partijen roepen op om sancties te treffen tegen de Verenigde Staten. Dit naar aanleiding van de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs. Zo willen Open VLD en CD&V in navolging van Groen een CO2-taks op Amerikaanse producten.

Even terug naar 24 mei: de Amerikaanse president Donald Trump is in het land en heeft een onderhoud met premier Charles Michel (MR). Om de Amerikaanse delegatie het belang van goede wederzijdse betrekkingen aan te tonen, zorgde de Belgische delegatie ervoor dat de Amerikanen drie kaartjes vonden. Hierop stond onder andere te lezen dat België een “big investor” is, veel Amerikaanse producten importeert en een aanzienlijke hoeveelheid tewerkstelling creëert. Op dit moment echter, lijken de relaties met de VS flink bekoelt. Zo wil CD&V een voorstel van resolutie indienen om een CO2-taks op Amerikaanse producten mogelijk te maken.

CO2-taks

Donderdag had Trump bekendgemaakt dat de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord zouden stappen. Als reactie hierop bepleitte Open Vld-senator Lode Vereeck de invoering van een CO2-taks op geïmporteerde goederen uit de VS.

De Vlaamse christendemocraten zijn ook te vinden voor een dergelijke maatregel. Zo kondigde CD&V-Kamerlid Vincent Van Peteghem aan dat hij een voorstel van resolutie zal indienen in de Kamer om werk te maken van zo’n invoertaks. Deze is volgens Van Peteghem noodzakelijk “ter bescherming van onze bedrijven”.

CD&V volgt op deze manier een eerdere oproep van Groen. Zo hadden de ecologisten eerder al een CO2-tax bepleit als reactie op eventuele ‘klimaatdumping’ door de VS. Groen-fractieleider Kristof Calvo stelt hieromtrent het volgende: “België en Europa moeten inderdaad burgers en bedrijven beschermen tegen klimaatdumping van Trump. Europa moet zich nu kordaat en offensief tonen. Ik hoop dat België daarin echt het voortouw neemt. Een CO2-heffing op import uit VS is win-win voor klimaat- en handelsbeleid. Tegelijk moeten we de eigen klimaatambities opdrijven.”

Europese sancties?

Eerder had premier Michel – als reactie op de beslissing van de Verenigde Staten –  Europees patriottisme bepleit. Om te bepalen of dit ook economische sancties zal inhouden, was het volgens de premier echter nog te vroeg.

Zo wil de premier eerst “bekijken wat het Europees standpunt is, en welke impact de Amerikaanse beslissing heeft op onze bedrijven. Zij worden nu het slachtoffer van de klimaatdumping.” Zo stelde Michel verder dat “als bedrijven in de VS hieruit voordeel halen, dan mogen we niet naïef zijn en moeten we onze economie in Europa beschermen en verdedigen”.

In De Afspraak wou econoom Geert Noels wel eens weten tegen welke producten uit de VS men een importtaks wil heffen.

Open Vld en CD&V​ pleiten voor een importtaks tegen de VS. Econoom Geert Noels wilde wel eens weten over welke producten dat dan zou kunnen gaan… #deafspraak

Publiée par De Afspraak sur vendredi 2 juin 2017

2 REACTIES

  1. Sancties ? Zoals tegen Rusland ? Waarvan onze eigen landbouwers intussen de grootste slachtoffers zijn. Nu, onze overbetaalde, onverantwoordelijke politiekers in hun pluchen zetels met hun paardenbrilleke aan hebben daar geen last van, zij gaan er geen euro minder door verdienen. Sanctioneren dus.

  2. Kathleen van Brempt zat er beteuterd bij te kijken, met haar mond vol tanden….toen Geert Noels haar hol populistisch betoog doorprikte.

    De afspraak op vrijdag – 02/06/17
    “Een CO2-importtaks? Op producten van Google, Facebook, Apple, Tesla?”

    Grappig. Zoals we gewend zijn van Kathleen Van Brempt.