Deze namiddag werd er in Parijs een politievoertuig aangereden. De bestuurder – die inmiddels dood is – was in het bezit van een kalasjnikov en gasflessen. Volgens de politie zijn er naast de dader geen gewonden noch doden te betreuren.

Deze namiddag werd de Champs-Elysées in Parijs volledig afgezet. De rede hiertoe: een voertuig dat een politiecombi ramde. Volgens de Franse autoriteiten gaat het om een terreuraanval. Ondertussen raakte ook bekend dat de antiterreureenheid van de Franse politie een onderzoek heeft geopend.

Lijst potentieel gevaarlijke personen

De aanrijding is al de tweede terreuraanslag op de beroemde winkelstraat dit jaar. Zo schoot eerder een IS-sympathisant enkele dagen voor de presidentsverkiezingen een politieman dood.

Doch over wat er vandaag precies plaatsvond bestaan verschillende lezingen. Zo ontkend er een getuige dat er een aanrijding plaatsvond. De autoriteiten echter, spreken hier wel over. Zo ramde volgens politie een voertuig een politiecombi waarop het voertuig vuur vatte. De politie slaagde erin om de bestuurder op te pakken. Deze zou nu – althans volgens de minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb (PS) – overleden zijn.

De Franse nieuwszender BFMTV meldt dat er in de auto van de terrorist wapens zijn gevonden. Meer concreter zou het gaan om een gasfles, een kalasjnikov en munitie voor deze laatste. Verder stelt de nieuwszender dat de bestuurder op de lijst van potentieel gevaarlijke personen stond.

Op dit ogenblik laat de Franse politie nog niets aan het toeval over. Er is een perimeter van kracht en de prefectuur van Parijs meldt dat er in de buurt een grootscheepse politieactie aan de gang is. De autoriteiten vragen aan de omwonenden om de buurt te vermijden.

Andere feiten volgens getuigen

Een getuige van de mislukte aanslag geeft aan VRT Nieuws een andere lezing van de feiten. “Er kwam ineens een lange colonne politievoertuigen langs, op weg naar iets. Er reed een auto naast en ineens zagen we een van de agenten uit zijn voertuig hangen. Die moet iets in de wagen hebben gezien”.

“De agent riep naar de bestuurder dat hij moest stoppen, maar hij reed door. Daarop zijn een paar agenten uit hun combi gesprongen. Op het moment dat ze richting wagen begonnen te stappen, was er een enorme steekvlam in die wagen.” De Vlaamse getuige stelt dat de auto het politievoertuig niet ramde. Volgens haar “reed [deze] naast de colonne voertuigen”.