Wie het aankomende weekend de bus wil gebruiken, maakt best andere plannen. De vakbonden van de openbaar vervoersmaatschappij De Lijn roepen het personeel op om minstens één dag te staken in de periode van vrijdag 30 juni, zaterdag 1 juli, zondag 2 juli en maandag 3 juli.

Komende vrijdag start de grote vakantie. De vakbonden bij de busmaatschappij De Lijn hebben deze ochtend beslist dat dit het ideale moment is om over te gaan tot actie, of beter een staking. De socialistische bond heeft reeds maandagavond beslist. “Wij gaan sowieso staken. We hebben lang genoeg gewacht op een oplossing”, vertelt algemeen ACOD-TBM-secretaris Rita Coeck aan Het Nieuwsblad. In Limburg ondervinden reizigers sinds begin deze week al problemen wegens stakingen.

Loonsverhoging

Aanleiding van de vakbondsmaatregelen zijn een wens tot groter loon. ACOD refereert aan afspraken gemaakt in januari. De Groep van Tien (de belangrijkste sociale partners in België) heeft toen beslist dat voor de komende twee jaar de lonen maximaal 1,1 procent mogen ­stijgen, naast de indexering. “Maar we stellen vast dat de directie en de bevoegde minister het loonakkoord niet willen uitvoeren”, klaagt Coeck.

Een eerder overleg vorige week vrijdag om nog tot een oplossing te komen liep af in een sisser. “De directie [is] met een voorstel gekomen. Maar dat komt niet in de buurt van wat wij vragen”, licht Coeck toe.

“Kortzichtig”

Directeur-generaal Roger Kesteloot reageert sterk negatief op de aankondiging van de vakbonden, hetgeen hij “een kortzichtige reactie van de vakbonden” noemt. En nog: “In budgettair moeilijke tijden hebben we een voorstel gedaan om de koopkracht van het personeel te verhogen. Ik hoop dat we de gesprekken dus binnenkort weer kunnen aanknopen om een akkoord te bereiken. De vakbonden blijven alleszins welkom.”

De directie heeft wel reeds een stok achter de deur. Aankomend weekeinde kan het een beroep doen op de minimale dienstverlening. Dit staat ingeschreven in de beheersovereenkomst. Bestuurders opvorderen kan niet, maar wie wil werken kan wel ingezet worden op cruciale lijnen.

Voor veel mensen komt de timing van de staking ongelukkig. Niet alleen gaat de start van de grote vakantie gepaard met veel gezinnen die op reis vertrekken en daarbij het openbaar vervoer gebruiken, maar ook voor veel festivalgangers komt dit nieuws als een streep door de rekening. Studenten kunnen evenwel opgelucht ademhalen nu de staking pas na de examen zal uitgevoerd worden.