Doorheen de crisis in het Midden-Oosten, waarbij Saoedi-Arabië en een aantal van haar bondgenoten de banden verbroken met Qatar, bleef Turkije trouw aan de zijde van Doha staan. Naast diplomatieke steun maakt Turkije ook duidelijke stappen om troepen de ontplooien in Qatar. De beslissing om een Turkse militaire basis te openen in Qatar is niet nieuw. Er werd tussen de twee landen reeds een akkoord gesloten in 2014.

Sedert dit akkoord bevinden er zich een aantal Turkse troepen in Qatar. Sinds oktober gaat hem om tussen de 100 en 150 Turkse soldaten op een Qatarese basis. Deze troepen zijn echter slechts de voorhoede van wat een meer betekenisvolle militaire aanwezigheid moet worden. Eerder deze week nog stuurde Turkije een militaire delegatie naar Qatar om de verdere ontplooiing van Turkse troepen voor te bereiden. Volgens de laatste informatie die publiek werd vrijgegeven, moeten er nog een reeks praktische zaken uitgewerkt worden tussen de twee landen over de basis waar de troepen zich uiteindelijk zullen vestigen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Turkije overweegt grotere militaire aanwezigheid in Qatar

De basis zou uiteindelijk onder het bevel van een gezamenlijk commando in Doha komen. Een Qatarese generaal zou daar aan het hoofd staan, met een Turkse generaal als rechterhand. Dit toont aan dat Turkije niet enkel op zoek is naar een eigen basis van waaruit het zijn eigen operaties in de regio kan uitvoeren. Het mikt ook op een verdere verstrengeling met het leger van Qatar.

Initieel zou deze ontplooiing zo’n 600 troepen omvatten, maar het zou kunnen dat dit slechts een eerste stap is. Sinds het Turks parlement vorige week de aanwezigheid van Turkse troepen in Qatar goedkeurde, gaan geruchten rond dat deze basis uiteindelijk tot 3.000 Turkse troepen zou kunnen huisvesten. Daarbovenop zouden mogelijk ook  gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen in Qatar ondergebracht kunnen worden.

Turkse bescherming voor Doha

Een dergelijke ontplooiing wordt dan natuurlijk een stuk opmerkelijker dan wanneer het om slechts 600 troepen gaat. Naast het opleiden en bijstaan van het leger van Qatar, kan dan ook echt gesproken worden over een nuttige troepenmacht. Die zou indien nodig zelfs het leger van Qatar kunnen versterken tegen zowel interne als externe dreigingen. Zeker in vergelijking met het Qatarees leger, dat in totaal zo’n 11.800 troepen telt, zouden 3.000 Turkse troepen een groot verschil kunnen maken.

Momenteel is dit echter slechts een mogelijkheid, of een maximumgrens voor de ontplooiing die Turkije voor ogen heeft. De ontplooiing van Turkse troepen naar Qatar zal initieel een stuk trager verlopen. In eerste instantie wordt het uitkijken naar het opzetten van een permanente basis voor de eerste 600 geplande Turkse soldaten. Het verdere verloop van de crisis tussen Qatar en andere Arabische landen zal ook een sterke drijfveer vormen voor Turkije. Ook al was Turkije al langer dit soort militaire samenwerking van plan, het tempo hiervan wordt momenteel bepaald door de huidige crisis.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Bondgenootschap tegen Saoedische invloed

Een militaire dreiging omwille van deze crisis lijkt niet meteen op komst, maar de militaire samenwerking met Turkije is een belangrijk signaal naar de andere Arabische landen. Het toont vooral aan dat Doha alternatieven heeft en best verder kan zonder de nauwe relaties met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De Turkse steun gaat dan ook verder dan enkel militaire steun.

Turkije stuurde bijvoorbeeld al goederen naar Qatar die door de onderbreking van de handel met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten moeilijker te verkrijgen zijn. Daarnaast zorgt de Turkse invloed in verscheidene andere landen ook voor een tegenwicht tegenover de Saoedische eis om de banden met Qatar te verbreken. Somalië bijvoorbeeld weigerde 80 miljoen dollar in Saoedische investeringen om de banden met Qatar te verbreken. Deels omdat Turkije een heel prominente aanwezigheid heeft in het land op vlak van ontwikkelingshulp, onderwijs en zelfs militaire steun. Terwijl Saoedi-Arabië met haar handelingen vooral Qatar de arm wou omwringen, dreigt het nu Qatar en Turkije dichter bij elkaar te brengen in een bondgenootschap tegen de Saoedische invloed.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/

1 REACTIE

  1. Man, man, is me dat daar een wespennest in de Levant. Ons daar zo ver mogelijk vanaf houden, en die lieverds hun ruzies daar laten uitvechten. En zeker hun “beschaving” niet naar hier importeren.

Comments are closed.