Afgelopen nacht nam Turkse artillerie verschillende stellingen van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Noordwest-Syrië onder vuur. Volgens het Turkse leger beantwoordde het daarmee vuur van de YPG.

Verschillende plaatsen in het Koerdische kanton van Afrin in Syrië werden afgelopen nacht getroffen door Turkse howitzer-granaten. Ook braken er schermutselingen uit tussen de Koerdische YPG-militie en door Turkije gesteunde militanten. Dit gebeurde bijna gelijktijdig met het circuleren van een invasieplan van het kanton in de Turkse pers. 

Aanval vanuit drie richtingen

Volgens Ankara waren de bombardementen een antwoord op Koerdische aanvallen tegen door Turkije gesteunde rebellen in Noord-Syrië. Ondertussen werd er in de Turkse pers bericht over een aanvalsplan vanuit drie verschillende richtingen om het Koerdische kanton van Afrin in te nemen.

Het kanton is geïsoleerd van de rest van de Syrisch-Koerdische gebieden en wordt begrensd door Turkije in het noorden en het westen, door Turkije gesteunde rebellen in het oosten en de jihadistische rebellen van Idlib, waaronder Tahrir al-Sham – voorheen bekend als het Al-Nusra front -, in het zuiden. Onder deze jihadistische rebellen van Idlib bevinden zich ook veel etnische Turkmenen, een met de Turken verwant volk.

Eerder was er al een offensief van door Turkije gesteunde rebellen tegen Al-Bab dat in handen was van de Islamitische Staat. Een bijkomend doel hiervan was een verbinding tussen de verschillende Koerdische kantons in Noord-Syrië te verhinderen.

Tegengestelde belangen van bondgenoten

De Verenigde Staten steunen de YPG in het gevecht met de Islamitische Staat in Syrië. De VS levert niet enkel wapens, maar ook advies en luchtsteun aan de Syrische Koerden. Momenteel staan zij op het punt Raqqa in te nemen. De Koerden dreigden echter al eerder met het staken van het offensief tegen Raqqa als Turkije hen zou aanvallen.

Deze steun gebeurt onder hevig protest van Turkije, dat een NAVO-bondgenoot van de VS is. Turkije is niet opgezet met de steun van de VS aan de Syrische Koerden als onderdeel van de strijd tegen IS. Ankara ziet de Syrische YPG als een onderdeel van de Turkse PKK, die zij als terroristen beschouwen. Ankara vreest dat succes door de YPG invloed zal hebben op de PKK in Turkije, die al decennialang met de Turken in een onafhankelijkheidsoorlog verwikkeld zijn.