Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein (Open Vld), beloofde dat de ‘Turteltaks’ voorgoed van de baan is. Tien euro per gezin zou volgens hem volstaan. Coalitiepartners CD&V en N-VA hebben hier echter hun bedenkingen bij. Dat schrijft Het Nieuwsblad

De vernietigde Turteltaks maakt plaats voor de ‘Tommeltruc’. Volgens Tommelein zou deze de impact van de energieheffing op de elektriciteitsfactuur doen verminderen. Concreet zou de heffing voor een modaal gezin dalen van 100 euro naar tien euro. Niemand echter – buiten Tommelein zelf – weet hoe dit te financieren valt.

Geen enkele partij wil zich verbranden

Buiten Tommelein en zijn partij Open Vld durft niemand zich hard te maken voor de ‘Tommeltruc’. Zo stelt Vlaams Parlementslid voor N-VA Andries Gryffroy dat ook hij de factuur graag omlaag wil “maar [dat] de rekening wel [moet] kloppen”. Ook is het volgens Gryffroy “helemaal niet zeker dat we hiermee onze doelstellingen voor de toekomst halen.” 

CD&V en N-VA verwijzen het dossier opnieuw door naar Tommelein en verwachten binnenkort een duidelijk berekend voorstel. Zo zegt Vlaams Parlementslid voor CD&V Robrecht Bothuyne dat Tommelein “geen vakantie, maar huiswerk” heeft. In september hoopt men met een definitieve oplossing te komen.

Bourgeois (N-VA): “Aan die hijgerigheid zullen wij niet meedoen”

Voor de camera’s reageerden Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zeer gedistingeerd. Zo was de ‘Tommeltruc’ voor beiden een “bespreekbare piste“. Bourgeois noemde het echter “onverantwoord” om “vandaag te zeggen dat we al een oplossing hebben. We moeten zorgen dat het financiële plaatje klopt. Maar aan die hijgerigheid – er is een uitspraak van het Grondwettelijk Hof en ’s anderdaags moet er een oplossing zijn – zullen wij niet meedoen.

CD&V: “Hij mag blij zijn dat we zijn zotternijen zo goed verdragen”

Binnenskamers zou het er volgens Het Nieuwsblad minder gedistingeerd aan toe gaan. Zo klaagt men binnen de regering over het gegeven dat het kabinet van Tommelein weigerde overleg te plegen. Volgens een regeringsbron heeft Tommelein “geen plan, geen cijfers. Hij had zogezegd niets, terwijl hij intussen al naar de pers was gestapt”. Volgens CD&V mag hij “blij zijn dat we zijn zotternijen zo goed verdragen”. Al kan de partij wel begrip opbrengen voor de situatie van Tommelein. Zo wil de minister het scenario waarin Annemie Turtelboom terecht kwam absoluut vermijden.

Een Heraklesopdracht voor Tommelein?

Dat Tommelein hoog spel speelt is duidelijk. Zo steunt er openlijk geen enkele coalitiepartner zijn idee. Kloppen de rekeningen met andere woorden niet en dient er alsnog een verhoging te worden doorgevoerd, dan raakt Tommelein behoorlijk beschadigd. Voor ‘de Kennedy van Oostende’ belooft het in ieder geval een halve Heraklesopdracht te worden.

Indien Tommelein ‘maar’ tien euro aan een gemiddeld gezin wil vragen, moet hij het overige ergens anders gaan halen. Dit brengt de minister bijna automatisch bij de bedrijven. Voka – het Vlaams netwerk van ondernemingen – waarschuwde al dat hun energiekosten niet verder mogen toenemen. Eenzelfde verhaal vertellen CD&V en N-VA. Volgens Tommelein zijn coalitiepartners mag de ‘Tommeltruc’ niet als resultaat hebben dat bedrijven hun concurrentiekracht aangetast raakt.

Langs de andere kant is het verhaal van de ‘Tommeltruc’ een mes dat langs twee kanten snijdt. Zo zou het voor CD&V en N-VA electoraal ongunstig zijn om neen te zeggen tegen een berekende ‘Tommeltruc’. Bij alle partijen zit de tragedie van Annemie Turtelboom er immers nog goed in.