In West-Vlaanderen zorgen illegalen meer en meer voor overlast. Zowel de scheepvaartpolitie als de reguliere politie moet te pas en te onpas uitrukken voor incidenten met illegalen.

In de haven van Zeebrugge werd dinsdag een groep van tien personen aangetroffen op een terminal. Verstopt tussen een lading autobanden zaten een aantal illegalen. Twee personen meenden afkomstig te zijn van Sudan. De acht anderen zouden naar verluidt afkomstig zijn van Eritrea.

Verschillende van de illegalen zijn geen onbekenden. Ze werden reeds herhaaldelijk in en rond de haven betrapt de afgelopen maanden. Zo had één van de illegalen reeds verscheidene malen de haven binnengedrongen. Hij zal zich nu moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Geen onbekenden

Zes andere illegalen waarvan vier uit Sudan en twee uit Eritrea waren er naar verluidt in geslaagd om aan boord te geraken van een vrachtschip. Toen het schip reeds op volle zee was werden de illegalen ontdekt. De Ierse immigratiedienst stuurde hen per direct terug naar België. De illegalen worden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Eveneens gisterennacht werden twee Indiërs aangetroffen tussen een lading goederen in een Zeebrugse transportzone. Alweer ging het om bekenden voor de Scheepvaartpolitie. Eén van de Indiërs werd reeds driemaal gecontroleerd, de andere werd ondertussen voor de vierde keer betrapt. De illegalen probeerden aan boord van een trailer het Verenigd Koninkrijk binnen te raken. Ook zij worden ter beschikking gesteld van de DVZ, weet de Krant van West-Vlaanderen.

Weerkerend patroon

De politie van politiezone Westkust had opnieuw de handen vol met overlast door illegalen. Dinsdagmiddag moesten zij uitrukken omdat drie illegalen de openbare orde verstoorden op een tram. Ze werden betrapt op zwartrijden, waarop tumult ontstond. ’S nachts werden twee illegalen aangetroffen in het station van De Panne.

Ook op de autosnelwegen in West-Vlaanderen zorgen de illegalen voor overlast. Illegalen steken er de autosnelweg over of wandelen op de pechstrook. Dinsdag sprongen enkele illegalen uit een Roemeense vrachtwagen te Waregem nadat ze het dekzeil hadden gescheurd.