De Vlaamse socialisten ageren stevig tegen de wantoestanden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo wil de sp.a dat Brusselse politici geen zitpenningen of vergoedingen meer krijgen zolang het niet duidelijk is waarvoor zij deze ontvangen. N-VA-voorzitter Bart De Wever daarentegen pleit voor een meer structurele oplossing. 

Het Samusocial-schandaal is geen alleenstaand geval. Integendeel, voortdurend verschijnen er nieuwe berichten omtrent royale zitpenningen in Brusselse structuren. Gisteren bijvoorbeeld, kwam nog aan het licht dat ook de Brusselse ziekenhuizen in hetzelfde bedje ziek zijn. Zo ontvangt de voorzitter van de raad van bestuur van het Brugmann-ziekenhuis, Christophe Pourtois (MR), 32.365 euro bruto per jaar. Eerder deze week werd een soortgelijke vraag al gesteld met betrekking tot de vzw De Brusselse Keukens.

“Stoppen met die praktijken”

Sp.a-voorzitter John Crombez wil hier een einde aan maken. Volgens hem moet “iedereen die nu schande spreekt, maar eens [bewijzen] dat ze méér willen doen dan alleen maar práten over veranderen, en over stoppen met die praktijken.”

De Vlaamse socialisten willen dit verwezenlijken door een bewarende maatregel in de 19 Brusselse gemeenten door te drukken. Het resultaat hiervan zou zijn dat zolang de Brusselse parlementaire onderzoekscommissie zich over de affaires buigt, alle vergoedingen voor politici van de vzw’s worden bevroren.

De Wever: “sp.a en Groen hebben altijd aan dat systeem deelgenomen”

Dit stemt N-VA-voorzitter Bart De Wever echter “wrang“. Volgens hem hebben sp.a en Groen “altijd aan dat systeem deelgenomen. Nu hebben ze plots niets gezien, nooit iets gehoord. Ze stappen uit het modderbad, wanen zich volledig proper, zeggen dan ‘schandaal’ en roepen om het hardst de maagdelijkheid uit.”

Volgens De Wever moet de oorzaak van dergelijke schandalen gezocht worden in de wildgroei aan Brusselse instituties. In het confederale model van de partij, zou hiervan echter geen sprake meer zijn. Volgens De Wever zou op die manier minstens de helft van de bestuursmandaten in Brussel kunnen worden geschrapt. Het probleem is echter, dat hiervoor een institutionele hervorming nodig is.

De N-VA-voorzitter stelt echter dat niets een fusie van de 19 gemeenten tegenhoudt. Het grootste obstakel hiervoor is volgens De Wever echter de politieke wil. “Dit kan men ook opkuisen zonder een grote institutionele hervorming. Dat vergt politieke wil. Maar de Franstaligen zijn massaal in de meerderheid en als zij dat niet willen, zal dat ook niet gebeuren.”, aldus De Wever.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/