Aanslagen Iran opgeëist door IS: tot 13 doden

0
875

Gewapende mannen hebben twee aanvallen uitgevoerd in Iran deze ochtend. Hierbij vielen tot 13 doden waaronder 1 wacht aan het Iraanse parlement te Teheran. Een tweede aanval werd uitgevoerd nabij het Mausoleum van Ayatollah Khomeini, enkele kilometers ten zuiden van Teheran, de hoofdstad van Iran. IS heeft de aanvallen opgeëist.

Parlementslid Elias Hazrati vertelde aan de staatstelevisie dat drie mannen gewapend met een pistool en twee Kalasjnikov-aanvalswapens het parlement binnenvielen. Een ander parlementslid wist te vertellen dat alle toegangsdeuren zijn afgesloten en een van de aanvallers reeds omsingeld werd door de veiligheidsdiensten. Een journalist die niet wou genoemd worden zei: “Ik was in het parlement wanneer het incident plaatsvond. Iedereen was bang en geschokt. Ik zag twee mannen willekeurig in het rond schieten.”

Een dertigtal minuten na de aanslag bij het parlement opende een gewapende man het vuur nabij het Mausoleum van Ayatollah Khomeini. Dat meldde het Fars-nieuwsagentschap. Volgens het staatsnieuwsagentschap IRNA blies de schutter hierna zichzelf op. In totaal zijn tot 13 doden gevallen.

Via een mededeling heeft de islamistische terreurgroep IS de aanvallen opgeëist. IS, dat een streng soennitische islam onderschrijft, ziet sjiieten (het geloof van de meeste Iraniërs) als te doden afvalligen. Als het effectief om IS gaat, is dit hun eerste aanslag in Iran ooit.

Ayatollahs en Iran

Het Mausoleum van Ayatollah Ruhollah Khomeini huist onder meer de graftombe van Ruhollah Khomeini. Die laatste, een belangrijke sjiitische religieuze leider gestorven in 1989, hielp mee de Iraanse Revolutie uitvoeren. Hierdoor werd de laatste en Westersgezinde sjah Mohammad Reza Pahlavi verdreven. In plaats van de sjah kwam een theocratie met democratische/republikeinse elementen aan de macht in Iran. In de Islamitische Republiek van Iran is de ‘Raad der Hoeders’ het belangrijkste politieke orgaan. Het bestaat uit twaalf islamitische geestelijken en rechtsgeleerden. Aan het hoofd van dit orgaan staat thans Ayatollah Ali Khamenei, die Ayatollah Ruhollah Khomeini opvolgde in 1989.

Afgelopen 19 mei vonden verkiezingen plaats in Iran. De zetelende president en meer gematigde Hassan Rouhani volgde zichzelf daarbij op nadat de kandidatuur werd geblokkeerd van de radicale oud-president Mahmoud Ahmadinejad door de ‘Raad der Hoeders’.

Maandag verbroken verschillende Arabische staten de diplomatieke banden met de Arabische golfstaat Qatar wegens (vermeende) steun aan Iran. Iran is de sjiitische aartsvijand van verschillende soennitische Arabische landen. Iran en Saoedi-Arabië zijn belangrijke rivalen en regionale grootmachten in het Nabije Oosten die wedijveren tegen elkaar om macht, invloed en middelen. In zowel de burgeroorlog van Jemen als van Syrië zijn beide mogendheden betrokken en staan ze diametraal tegenover elkaar.