Gisteren bracht De Morgen aan het licht dat de PS-invloed bij Samusocial zich niet beperkte tot het invullen van de raad van bestuur. Ook werd de politiek lange arm aangewend om familie te werk te stellen. Onder meer de broer van ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) en de dochter van Laurette Onkelinx (PS) mochten er jobs invullen. Maar Laurette Onkelinx is niet te spreken over die berichtgeving: “Zijn er dan geen grenzen bij het zwartmaken van kinderen simpelweg omdat hun ouders een publieke functie bekleden?”

Het nieuws rond de fikse zitpenningen voor vermoedelijk fictieve vergaderingen leidde tot de val van ex-burgemeester Yvan Mayeur en Pascale Peraïta (PS). Maar het is niet de enige vuiligheid die naar boven komt drijven in de Samusocial-affaire. Verschillende PS-politici zouden ook hun familieleden postjes hebben gegeven binnen de VZW die zich normaliter over het lot van daklozen in Brussel moet bekommeren. Dat werd bevestigd aan De Morgen door verschillende bronnen.

Broer van, dochter van…

Zo werkt de broer van ex-burgemeester Mayeur als materiaalverantwoordelijke bij Samusocial. Insiders zeggen dat de broers sterk verschillen van karakter. “Toch is het duidelijk dat hij deze job maar op een manier kon bekomen”, liet een bron optekenen.

Ook de dochter van Pascale Peraïta werkt bij Samusocial. Eén bron bericht zelfs dat het gaat over een job speciaal voor haar gecreëerd zonder dat een vacature werd uitgeschreven. “Ik heb haar op al die tijd twee keer gezien. Twee keer zat ze champagne te drinken bij de directie”, zo vertelt een voormalig middenkaderlid.

Dan is er nog de dochter van Alain Hutchinson (PS). Ook zij werkte bij Samusocial. Hutchinson was betrokken bij de oprichting van Samusocial in 1999 in de hoedanigheid van Brussels staatssecretaris voor Sociale Huisvesting. Thans werkt Hutchinsons dochter voor Visit Brussel, een andere Brusselse VZW verbonden aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook de zoon van Onkelinx werkt aldaar.

Du 20 au 25 juin, des restaurants confient leurs cuisines à des chefs réfugiés ! Venez goûter le monde au Refugee Food Festival !

Publiée par Brussels sur mercredi 14 juin 2017

“Zijn er dan geen grenzen?”

Maar Laurette Onkelinx kan niet lachen met die berichtgeving. In een persbericht roept de PS-politica op om niet aan “riooljournalistiek” te doen. “De politiek kan extreem hard zijn. Ik heb dat altijd geweten en heb me steeds eraan verwacht dat ik aangevallen zou worden wanneer ik onverschrokken streed voor diegenen die me hun vertrouwen gaven, voor projecten conform aan mijn waarden”, schrijft Onkelinx. “Maar hoe kan ik aanvaarden dat het geweld zich draait tegen mijn kroost?”

In haar communiqué vraagt de PS’ster zelfs om medelijden voor haar kinderen: “Mijn twee oudste kinderen hebben een onsuccesvolle schoolloopbaan afgewerkt en ervoeren tal van problemen. Ook omdat het voor hen niet makkelijk opgroeien was bij een politica die veel overuren presteerde. [De pers] verwijt hen nu dat ze verschillende jaren hebben gewerkt in structuren van het Brussels Gewest. Niet met sappige mandaten […]. Neen. Met arbeidscontracten zoals die van miljoenen Belgen.”

Onkelinx toont ten slotte wel begrip voor de woede over de schandalen: “Ik begrijp dat de maat vol is. […] Sancties zijn genomen. En om het vertrouwen te herstellen gaan uitzonderlijke maatregelen genomen worden op het partijcongres van 2 juli.” Gisteren nog eiste de jongerenafdeling van de PS een cumulverbod voor de mandatarissen. “Niet onderhandelbaar […]. Punt aan de lijn”, zo liet jongerenvoorzitter Maxime Felon weten (PS).

De nieuwe berichtgeving doet wat denken aan François Fillon, de gefaalde presidentskandidaat voor Les Républicains tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen in Frankrijk. Deze viel uit de electorale gratie toen bleek dat hij zijn vrouw en kinderen te werk had gesteld in minder dan transparante omstandigheden. Ook de PTB, de linkse concurrentie van de PS, scheert al even hoge toppen in de peilingen sinds het Publifinschandaal.

11 REACTIES

 1. Zijn er dan geen grenzen aan het cynisme van die mensen?? Excuus. Van die lui?
  Samusocial draait voor een groot stuk op de inzet van vrijwilligers. Onbezoldigd, dus.
  Maar wél betaalde postjes voor familie van???
  De schaamte vér en vér voorbij.
  Da’s wel die trut die te pas en ten onpas “scandaleux” zat/zit te krijsen…

   • U gebruik de woorden die u zelf wil, uiteraard.
    Maar ik mag mij toch akkoord verklaren met uw boodschap, met uitsluiting van uw adjectieven?

    Ook ik meen dat Onkelinx zeer slecht nieuws is voor dit land en in het bijzonder voor diegenen die ze beweert te vertegenwoordigen in Wallonië en Brussel.
    Zeggen dat ze een trut is, is volgens mij ofwel foutief, ofwel naast de kwestie. Maar ik heb wèl het grootste respect voor uw verontwaardiging.

 2. Iedereen die vanaf vandaag de PS een ‘socialistische’ partij noemt, brengt fake nieuws.

  Peraïta raapt elk jaar 204.000 euro op, deels op de kap van daklozen.
  Michel, premier, verdient per jaar 227.000 euro.

  Beste PS, hou de eer aan uzelf en doek uw boeltje op. Socialisme heeft u – lang geleden reeds – verlaten. Uit schaamte. Uw naam is niet meer dan een inhoudsloze marketingslogan geworden. Pure geldklopperij.

  http://www.bruzz.be/nl/actua/pascale-peraita-verdiende-204000-euro-jaar

 3. Pascal Smet: “Mr. Maron, waarom zingen de vogels.”

  Sp-afgang is een fake spijtoptant. Zo fake als maar zijn kan. Socialisme krijgt over heel de EU slaag van de kiezer.

  … Maar ze brullen wel over een Trump die zogezegd de keizer niet vertegenwoordigt….

  https://twitter.com/TheProgressives/status/874923552495071232

  Sp-afgang, maak uzelf niet nog belachelijker dan u al bent.

  http://www.bruzz.be/nl/actua/commissie-samusocial-regering-wist-dit-vier-jaar-geleden-al