Ramadangebed aan Mariabeeld leidt tot spanningen in Granada

6
8754

In de Spaanse stad Granada heeft het bidden van een groep moslims nabij een Mariabeeld voor onrust gezorgd. Het feit dat de moslims net bij het bekende Mariabeeld verzamelden om er de vasten te breken, stuit op veel onbegrip binnen de katholieke gemeenschap in de stad. Sommigen spreken zelfs van openlijke provocatie.

Voor het traditionele ramadangebed verzamelden zaterdagavond 10 juni een groep moslims nabij een Mariabeeld op het Campo del Triunfo om er de vasten te breken. Het initiatief hiervoor kwam van burgemeester Francisco Cuenca en zijn socialistische stadsbestuur waarmee zij wilden aantonen dat Granada een stad van tolerantie is met respect voor alle godsdiensten.

Weinig begrip bij inwoners

Het Mariabeeld in de stad is een bekend en geliefd symbool bij alle inwoners en dat de moslims net daar verzamelden voor hun ramadangebed is een doorn in het oog van de inwoners. “Dit getuigt van een gebrek aan respect. Ik hou van Arabieren, van boeddhisten, van iedereen. Maar dit is een provocatie, die bovendien plaatsheeft op uitnodiging van het stadsbestuur”, reageert een vrouw nadat vandaag gebedsprotesten ontstonden nabij het Mariabeeld.

Net als de inwoners is ook gemeenteraadslid Luis Salvador niet te spreken over de uitnodiging van de burgemeester om een islamitische gebedsdienst te organiseren nabij een Mariabeeld. Het Mariabeeld is een eeuwenoud symbool van Granada dat niet alleen de katholieke gemeenschap, maar alle inwoners van de stad nauw aan het hart ligt. Hij vraagt zich af of de burgemeester tolerantie en respect voor geloof verward heeft met provocatie.

Protestgebed

De katholieke gemeenschap laat het daar echter niet bij en organiseerde een gebed van protest om het stadsbestuur duidelijk te maken dat dit een brug te ver was voor hen. “We zijn hier omdat we niet toelaten dat zulke dingen gebeuren. Dat kunnen ze niet doen in Granada. Ze mogen het doen op hun plaatsen maar niet in de Jardines del Triunfo die al zo lang van ons zijn”, aldus een aanwezige bij de protesten.

Het stadsbestuur communiceerde dat het protest een actie was van een select groepje enkelingen die bovendien niet gesteund werden door de katholieke gemeenschap. “Het toont aan dat er nog een lange weg te gaan is naar een volledig gelijk bestaan”. Bovendien benadrukt het stadsbestuur dat bij de gebedsdienst van zaterdagavond mensen van alle geloven welkom waren om het feest van de ramadan te promoten. “Multiculturalisme kan nooit een bedreiging zijn, het is een toegevoegde waarde”, aldus Jemi Sánchez, raadslid voor sociale rechten in Granada.

De imam van de plaatselijke moskee Ahmed Bermejo betreurde de protesten. Hij onderstreept dat de islam symbool staat voor verdraagzaamheid. “Op deze manier leren de inwoners de ramadan kennen.”

6 REACTIES

  1. Laten we dan Pasen en Kerstmis vieren in de moskeeën​. Liefst met kruis getooid met lijkwade en kerststal in de moskee. Ik kom in ieder geval af.

  2. Waarom moer iedereen de Ramadan kennen ? Ik vind dat iedereen die een religie aanhangt daar niet de hele tijd mee te koop moet lopen, het is toch een vorm van opdringen hoe goed bedoeld ook.

  3. Er lopen in Granada nog katholieken met ballen rond. De kerkelijke weekdieren hier bij ons kunnen er nog iets van opsteken.

  4. Ik vermoed dat u ook geschiedkundige bent om dit te kunnen vertellen, of theoloog. Wat mij betreft weet ik dat ver de meeste doden vielen door atheïsten: Mao Tse Tung +/-60 mio; Stalin 20 mio (??? cijfers van 15 tot 30 mio); Leopold II, Pol Pot. Het is misbruik van ideeën en ideologieën dat leidt tot oorlogen, niet de ideeën, en de religies…

Comments are closed.