In de nacht van 24 juni op 25 juni bekogelden een zestigtal relschoppers de politie met eieren in het migrantendistrict van Borgerhout. Dit nadat de politie ter plaatste kwam na een verkeersongeval. Bij nieuwe schermutselingen afgelopen zondag raakten zelfs twee agenten gewond en werden drie verdachten weggevoerd. Helaas zijn dergelijke incidenten niet alleenstaand. Voor politievakbond NSPV is de maat vol. De bond wil dringend maatregelen.

In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al meermaals opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie. Twee maanden geleden degenereerde een routineuze controle op zwartwerk in een pizzeria nog in een gewelddadig treffen. Toen vorige week een vechtpartij werd gefilmd met (steek)wapens en een ware volkstoeloop kon de politie geen enkele getuige vinden noch een oproep verwachten. Als rotte kers op de ranzige taart wordt Borgerhout al maanden geplaagd door schietpartijen. 

Onrustig weekeinde

Het wijst allemaal op een een sterk samenlevingsprobleem waaraan het multiculturele district van Borgerhout zijn weinig positieve reputatie aan te danken heeft. Zaterdag was het alweer van dat. Bij een routine-politieopdracht na een verkeersongeval verzamelden een zestigtal aanstichters om de politie te intimideren en lastig te vallen met behulp van eieren.

Zondag was het dan tijd voor een nieuw, ernstiger incident: twee agenten raakten gewond. Dit bij een controle van een gestolen bromfiets. “Een ploeg van het fietsteam wilde de bestuurder van een gestolen bromfiets controleren”, vertelt politiewoordvoerder Wouter Bruyns aan Het Nieuwsblad. “Maar de verdachte, die overigens zonder helm reed, zette het meteen op een lopen. Toen de inspecteurs de achtervolging wilden inzetten, werden ze belaagd door jongeren uit de buurt. Net als de collega’s die bijstand kwamen verlenen”, vervolgt Bruyns.

“Uiteindelijk liep bij de schermutseling, waarbij de politie pepperspray gebruikte, een collega verwondingen op aan het oor. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Een andere collega raakte gekwetst aan de pink. De jongere die de aanval inzette, werd samen met twee andere verdachten weggeleid. Daarna is de situatie bekoeld”, besluit de woordvoerder.

“Daders van geweld tegen agenten moeten te allen tijde worden gestraft”

De vakbond van de politie, de NSPV, klaagt de manier aan van hoe bepaalde inwoners van Borgerhout een manifest gebrek aan respect hebben voor de overheid en haar ordediensten. “De burgers denken steeds vaker dat ze verbaal, in het slechtste geval fysiek, de confrontatie moeten aangaan. Dat is een kwalijke evolutie”, vertelt Tom De Gent, de Antwerpse NSPV-voorzitter.

De vakbond wil al langer strengere maatregelen om geweld tegen politieagenten te tackelen. Ze kijkt zich daarvoor naar Justitie: “Daders van geweld tegen agenten moeten te allen tijde worden gestraft, het liefst met snelrecht. Mensen die geweld plegen tegenover de politie, gaan dan in de cel en worden al enkele dagen later berecht, waarna ze hun echte straf meteen moeten uitzitten. Als we zo’n voorbeeld stellen, geven we een duidelijk signaal: geweld tegenover politiemensen is ontoelaatbaar.”

‘Borgerokko’

Borgerhout heeft net als Molenbeek een weinig positieve reputatie omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. Sinds begin dit jaar werd het stadsdistrict van Borgerhout – bestuurd door sp.a en PVDA – zelfs opgeschrikt door een reeks van schietpartijen. De schietpartijen werden beantwoord met verschillende politie-acties in het kader van een ‘show of force’ van de ordediensten. Met dit machtsvertoon trachtten de veiligheidsdiensten hun “aanwezigheid in de buurt [te] laten voelen”, maar de wanorde en schietincidenten houden al maanden aan. 

Eerder deze week werd ook bericht over een vechtpartij met steek- en slagwapens in het multiculturele district, maar ondanks een massale toeloop van toeschouwers contacteerde niemand de politie.

Het incident van gisterennacht staat niet geïsoleerd en lijkt lichtelijk toestanden uit de Parijse banlieue’s te imiteren alwaar politiepatrouilles ter plaatse komen of gesommeerd worden voor iets triviaals om vervolgens geïsoleerd en aangevallen te worden door allochtone jongeren.

1 REACTIE