Politieke rentree voor Nigel Farage?

1
1130

Voormalig leider van de Eurosceptische UKIP, Nigel Farage, wordt genoemd in de onderhandelingsgesprekken voor de nieuwe Britse regering. De Democratic Unionist Party (DUP) zou hem er bij willen om de Brexit verder te helpen bewerkstelligen. Bovendien zou hij op die manier van het leiderschap van de UKIP gehouden kunnen worden, die onder hem anders opnieuw een gevaarlijke rechtse oppositiepartij zou kunnen vormen.

Vorige week nog liet Nigel Farage vallen dat hij een terugkeer overwoog als UKIP-leider indien de Brexit bedreigd of niet gerealiseerd zou worden.

Doel bereikt

Na het succesvolle referendum waar een meerderheid van de kiezers zich uitsprak voor een vertrek uit de EU had Farage zich teruggetrokken uit de politiek omdat hij zijn “politieke ambities had gerealiseerd”. “Ik heb altijd gezegd dat ik mijn land terug wilde, nu wil ik mijn leven terug”, aldus Farage.

Zonder Farage en na het stemmen van de Brexit begon de UKIP al van het politieke toneel te verdwijnen, bij de laatste verkiezingen in Groot-Brittannië haalden ze maar een fractie van het aantal stemmen van weleer.

Doel in gevaar

Een coalitie geleid door de socialistische Jeremy Corbyn zou de Brexit echter in gevaar kunnen brengen volgens Farage: “Als de Brexit, waar het Britse volk heeft voor gestemd, verraden wordt, zou ik geen keus hebben om me opnieuw in de campagne te storten.” Vrijdag stapte de leider van UKIP, Paul Nuttal, op als voorzitter na de mislukte verkiezingen waarbij zijn partij geen enkele zetel haalde. Zijn rol wordt nu tijdelijk overgenomen door Pete Whittle.

Het is ironisch dat de verkiezingen die door Theresa May vervroegd werden ingeroepen om haar mandaat te versterken in het licht van de Brexit-onderhandelingen er toe geleid hebben dat haar meerderheid verzwakt is en dat UKIP van de kaart werd geveegd. Hierdoor is het nu alle hens aan denk voor de ‘brexiteers’.

Toekomst

Farage had de UKIP graag zien evolueren naar een populistische, anti-establishment partij, analoog met de vijf-sterrenpartij van Beppe Grillo in Italië . Na het opstappen van Farage verzandde de werking van de partij echter en waren er enkele bedenkelijke incidenten.

De weg is nu dus rijp voor een comeback van de voormalige voorzitter. Hij zat al samen met Arron Banks, een grote donor voor de partij, om de toekomst van de UKIP te bespreken. Ofwel is dat er een waar ze kunnen werken aan het vertrek uit Europa, ofwel zal er stevig oppositie gevoerd worden tegen de Conservatives van Theresa May.