Gisterennacht bekogelden een zestigtal relschoppers de politie met eieren in het migrantendistrict van Borgerhout. Dit nadat de Antwerpse politie ter plaatste kwam na een verkeersongeval. “Dit is onaanvaardbaar en maar moeilijk te tolereren”, vertelt politie-woordvoerder Wouter Bruyns aan de VRT.

Omstreeks 23u00 gisterenavond raakten twee wagens verwikkeld in een verkeersongeval. Eén auto botste daarbij tegen een huisgevel. Het ongeval zelf liep af met relatief lichte schade en de bestuurder in kwestie raakte er vanaf met lichte wonden. De herrie begon echter pas toen de politie ter plaatse kwam.

60 relschoppers

Wanneer een politie-eenheid klaarheid wou scheppen omtrent de omstandigheden van het ongeval verzamelden een zestigtal aanstichters en begonnen zij de politie te bekogelen met eieren. Hierop moest de politie versterking een ‘bemiddelingsteam’ sturen. De VRT brengt dat sommige bewoners beweren dat er honden werden ingezet om de spontane agressieve volkstoeloop uiteen te jagen.

“Dit is onaanvaardbaar en maar moeilijk te tolereren. […] De politie en alle andere hulpdiensten [moeten] ten allen tijde hun werk naar behoren […] kunnen doen”, reageert politie-woordvoerder Bruyns op het incident. Omstreeks 01u00 ‘s nachts werd het opnieuw rustig in de buurt.

‘Borgerokko’

Borgerhout heeft net als Molenbeek een weinig positieve reputatie omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. Sinds begin dit jaar werd het stadsdistrict van Borgerhout – bestuurd door sp.a en PVDA – opgeschrikt door een reeks van schietpartijen. De schietpartijen werden beantwoord met verschillende politie-acties in het kader van een ‘show of force’ van de ordediensten. Met dit machtsvertoon trachtten de veiligheidsdiensten hun “aanwezigheid in de buurt [te] laten voelen”, maar de wanorde en schietincidenten houden al maanden aan. 

Eerder deze week werd ook bericht over een vechtpartij met steek- en slagwapens in het multiculturele district, maar ondanks een massale toeloop van toeschouwers contacteerde niemand de politie.

Het incident van gisterennacht staat niet geïsoleerd en lijkt lichtelijk toestanden uit de Parijse banlieue’s te imiteren alwaar politiepatrouilles ter plaatse komen of gesommeerd worden voor iets triviaals om vervolgens geïsoleerd en aangevallen te worden door allochtone jongeren.