Polen en Tsjechië hebben laten weten hun vluchtelingenbeleid niet aan te passen. De communicatie komt er na de aankondiging vanwege de Europese Commissie om gerechtelijke stappen te ondernemen jegens Polen, Hongarije en Tsjechië omdat deze landen het herverdelingsplan van vluchtelingen niet willen aanvaarden.

In september 2015 kwamen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken overeen om 160.000 vluchtelingen te spreiden over verschillende landen. Zo wou men de druk van de asielcrisis op Italië en Griekenland verminderen. Tsjechië, Hongarije en Polen verzetten zich echter tegen de verplichting opgelegd door de Europese Commissie.

De Europese Commissie laat het daar evenwel niet bij en heeft dinsdag gecommuniceerd dat Tsjechië, Hongarije en Polen hun wettelijke verplichtingen schenden. Hierdoor zal de Commissie gerechtelijke stappen ondernemen tegen de Centraal- en Oost-Europese landen.

Vroege Pools-Tsjechische weerwil

Maar Polen en Tsjechië hebben intussen gereageerd op het juridisch dreigement van de Europese Commissie en hebben laten weten hun plannen niet aan te passen. Rafal Bochenek, woordvoerder voor de conservatieve regering van Polen, communiceert dat de Poolse regering aan het standpunt vasthoudt dat gedwongen herlocatie van migranten geen duurzame oplossing is voor de asielcrisis.

Ook Bohuslav Sobotka, premier van Tsjechië, liet weten dat zijn land niet bereid is om hun beleid aan te passen conform met het herverdelingsplan van de Europese Unie: “De Tsjechische Republiek is niet akkoord met het herverdelingsysteem gebaseerd op migrantenquota. Gegeven de verergerde veiligheidssituatie in Europa en dat het quotasysteem niet werkt, zal [Tsjechië] niet participeren.”

Hongarije heeft nog tot woensdag om zich naar het plan van de Europese Commissie te schikken.

Voor België ging in 2015 Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) akkoord om 4.465 vluchtelingen extra op te nemen.

4 REACTIES

  1. Ik denk dat ieder land het recht heeft te overwegen welke opvang het kan organiseren voor vluchtelingen. Dat Oost-Europese landen en landen als Hongarije niet happig zijn op vertegenwoordigers van een cultuur die niet te verzoenen is met hun fundamentalistische visie op het christendom is hun goed recht. Als we moslimfundamentalisten tolereren waarom dan geen christenfundamentalisten? Als we gemene zaakjes doen met Saoedi Arabië die christenen niet zo graag zien, waarom zouden we dan geen gemene zaakjes doen met Polen die moslims niet zo graag zien. Hypocrisie ten allen kante. Ik baal er van.

    • Inderdaad Paul, enerzijds platte broodjes bakken met die Saoedische en andere moslimfundamentalisten, en anderzijds die regeringen in de rug schieten die het gevaar nog willen onderkennen kan je enkel met walg vervullen. Maar vroeg of laat zullen die onverantwoordelijken ter orde worden geroepen. Is het niet door onze generatie, dan door onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

  2. Een voorbeeld voor alle Europese landen, werp dat gesuis eenvoudig weg terug in de zee! Het is niets anders dan een georganiseerde aanval van de islam op ons rijke westen, op onze beschaving. De kwartiermakers van de islam, hun 5e colonne heeft hun verkennend werk al jaren kunnen doen! En de schuldigen, een stel, zakkenvullende, incompetente politici, nota bene nog gekozen ook door het volk, daarvoor zouden zij juist op de bres zouden moeten staan!