De Vlaamse Verdedigings Liga (VVL), een islamkritische Facebookpagina die van 2012 tot 2016 actief was, kwam vorige zomer in opspraak wegens de vele wansmakelijke commentaren op een bepaalde statusupdate. Onder meer UNIA diende klacht in tegen de beheerder en het Openbaar Ministerie vordert nu één jaar cel voor Gunther V., de oud-beheerder van de omstreden Facebookpagina.

Vorige zomer stierf de Belgisch-Turkse jongen Mohammed Kaddouri (15). De kranten kopten toen “Jonge Vlaming overlijdt in Marokko”, maar die benaming was niet naar de zin van Gunther V., de beheerder van de VVL-Facebookpagina die het Vlaming zijn van Kaddouri in vraag stelde.

De omstreden ‘VVL’-update op Facebook kreeg al snel tientallen reacties die buiten fatsoen en zelfs de wet vielen.

Opvallend is dat de media en politiek (en later het parket) zich niet zozeer stoorden aan de update van Gunther V., maar vooral aan de commentaren van volgers van de pagina. Sommige reacties gingen zover als: “nen bruinen minder”. Na de fikse commotie verontschuldigde de beheerder zich en verwijderde hij zelfs de hele pagina. In een laatste update hekelde Gunther V. wel nog een hypocrisie in de media: “Waar was de verontwaardiging in de media na de aanslagen of de aanrandingen door asielzoekers?”

Echter was door de excuses en het verwijderen van de pagina de kous niet af. De hele affaire mondde uit in een rechtszaak die pas nu aanvat. Het Openbaar Ministerie vordert maar liefst 1 jaar cel voor Gunther V. – eventueel wel met probatie-uitstel. Volgens de Procureur des Konings werd op de pagina bewust aangezet tot haat en moest er een manifest teken komen vanwege de beheerder dat de omstreden uitlatingen niet toegelaten konden worden.

Verdedigingsliga?

De advocaat van Gunther V. – Luc Deceuninck – tracht de feiten te plaatsen: “[Gunther V.] had de pagina in 2012 opgericht om te reageren tegen bepaalde wantoestanden, zoals Syriëstrijders die hier nog altijd uitkeringen kregen. Hij raakte gaandeweg echter de controle kwijt over zijn 23.000 volgers en ook een beetje de controle over zichzelf, nadat hij in 2013 werd aangevallen op straat. Mijn cliënt lag een tijd in coma, staat sindsdien op invaliditeit en de daders werden nooit gevat, wat een zekere kwaadheid in hem losmaakte”.

De Vlaamse Verdedigings Liga – een organisatie die nooit meer was dan een Facebookpagina, weliswaar met maar liefst 23.000 volgers – was geïnspireerd door groepen zoals de English Defence League en de Dutch Defence League. Deze islamkritische ‘Defence Leagues’ zijn vooral goed vertegenwoordigd in het VK en zijn in bepaalde opzichten een voorganger van de burgerbeweging PEGIDA die zich eveneens tegen islamisering verzet. De ‘Defense Leagues’ waren/zijn echter uitgesproken pro-Israël terwijl PEGIDA hier veel minder een positie rond inneemt.

7 REACTIES

  1. Activistische rechters proberen steeds meer ‘politiek correcte uitzonderingen’ in te voeren op ons Grondwettelijk gewaarborgde (?) recht op vrijheid van meningsuiting, in het bijzonder als het gaat om kritiek op het gevoerde immigratiebeleid en op volgelingen van de ‘religie van de vrede’.
    Deze ‘politiek correcte uitzonderingen’ op het recht van vrije meningsuiting zijn in de Grondwet zelf nergens voorzien.

  2. Binst dat dit openbaar ministerie toch bezig is mag het ook eens de koran onder de loep nemen. Daar staan nogal wat andere “aanzettingen tot haat” in dan op dat facebook geval. Intussen hebben al honderden slachtoffers de gevolgen van die geschriften aan de lijve ondervonden en zullen er nog volgen. Terwijl er nog geen enkel fysiek slachtoffer is gevallen van die prietpraat op facebook. Of resulteert het afhakken van hoofden van ongelovigen, stenigen, verkrachten van ongelovige vrouwen en homo’s van de toren smijten onder de vrijheid van godsdienst ? Onze politiek correcte fundamentalisten zijn weer goe bezig.

  3. Wat een onzinnige ophef, allerlei islamitische groeperingen, schieten als paddenstoelen (giftige) uit de grond, maar zodra het een vaderlandslievende organisatie is, proberen onze politici, onder hun valse vaandel van politieke correctheid, deze zo snel mogelijk met van alles te belasten, in de hoop deze in diskrediet te kunnen brengen! En hierin worden zij natuurlijk bijgestaan, door een obscure club van krakers, autonomen, beroeps-demonstranten, en allerlei
    ander links, werkschuw gespuis. En vergeet niet, de zich zelf tot intellectueel benoemde linkse ‘gütmenschen’ en de links geïndoctrineerde media! Echt een dhimmitude gedrag tegenover de islam!

  4. Vergeet niet dat een belgische rechter en/of andere magistraat die niet benoemd wordt om wat hij/zij kent of weet maar wel om zijn/haar politieke kleur steeds wanneer het om misdaden i.v.m. mosslims of de isslam gaat de hoogste isslamitische gezagsdragers MOET raadplegen en hun goedkeuring MOET krijgen om wat dan ook te kunnen beslissen.