Optima: Piqueur verliest tot 20 miljoen euro via borgstelling

0
1369

De curatoren van Optima Bank mogen de persoonlijke borgstelling van Jeroen Piqueur activeren. De eis van zijn echtgenote om die borgstelling ongeldig te verklaren, werd door de familierechtbank afgewezen. Het gaat om maar liefst 20 miljoen euro.

Optima Bank vroeg het faillissement aan in juni 2016. Jeroen Piqueur die toen baas was van de bank, kwam in het oog van de storm terecht omdat beweerd wordt dat het faillissement gevolg zou zijn Piqueurs wanbeheer en persoonlijke verrijking met vennootschapsmiddelen. Een heleboel van zijn bezittingen werden toen als borg genomen om de schuldeisers van de bank tegemoet te kunnen komen.

Piqueurs vrouw, Benedicte Schumacher, stelde voor de rechtbank dat zij ingelicht had moeten worden over die borgstelling. Omdat dat werd nagelaten zou de borgstelling onwettig zijn, aldus haar advocaat. De borgstelling houdt in dat de schuldeisers van Optima Bank Piqueur zelf aansprakelijk kunnen stellen voor maximaal 20 miljoen euro.

De rechter wees de eis van Schumacher af om twee redenen: Zij had niet ingelicht hoeven te worden, omdat het ging om een eenzijdige verbintenis en de overeenkomst is niet in strijd met het gezinsbelang. Het vonnis van de familierechter geeft de curatoren van Optima Bank dus gelijk en stelt hen in de mogelijkheid om de procedure rond de borgstelling ten gronde verder te zetten. Dit wordt verwacht in februari 2018.

Optima Bank

In juni 2016 raakte Optima Bank in de moeilijkheden na controle door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Het balanstotaal was sterk verkleind en niet veel later blokkeerde de Nationale Bank van België de rekeningen. Ook de verzekeringsactiviteiten van Optima werden stilgelegd. Op eigen verzoek van Optima zelf werd de bank hierna failliet verklaard. In juli van datzelfde jaar werd een onderzoekscommissie opgericht in zowel de Kamer als in de Gentse gemeenteraad.

Ook betrokken bij de zaak-Optima is ‘mandatenkoning’ Geert Versnick (Open Vld) die bestuurder van Optima Group NV was sinds 2011. Versnick kwam zelf opnieuw in opspraak in februari van dit jaar tijdens de hetze rond cumuls, Publifin en Telenet. Toen zei Versnick dat hij voor wat hij verdiende een “beetje voetballer niet uit zijn zetel [komt]”. Maar dat bleek niet waar te zijn. Begin april besloot Versnick uit de politiek te stappen.

Ook Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a) kwam in opspraak nadat deze eerst had verklaard niets te maken hebben met Optima of Piqueur, maar later bleek verschillende reisjes te hebben gemaakt met Piqueur naar Cannes en Londen.

In "Terzake" geef ik een analyse van de Gentse gemeenteraad waar burgemeester Daniël Termont (SP.A) zich heeft moeten verantwoorden over Optima en zijn relatie met topman Jeroen Piqueur.

Publiée par Ivan De Vadder sur mercredi 29 juin 2016