Er lijkt maar geen einde te komen aan de (Brusselse) PS-schandalen. Na het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur, omdat uitkwam dat die zich had verrijkt met gelden die bestemd waren voor daklozenopvang in het Samusocial-schandaal, rijzen er vragen over waarnemend burgemeester Faouzia Hariche (PS) en haar rol als voorzitter van de raad van bestuur van vzw De Brusselse Keukens. Bij die vzw zijn torenhoge zitpenningen uitbetaald aan politici die weinig of geen tegenprestatie leverden.

Cumulkoningin

Hariche is als Nederlandsonkundige schepen op dit moment waarnemend burgemeester van de hoofdstad van dit land tot Philippe Close (PS) de eed aflegt en Yvan Mayeur opvolgt. Ondertussen werd ook bekend dat Close gelogen heeft over het aantal mandaten dat hij in 2015 uitoefende. Hariche cumuleerde tot en met 2015 maar liefst 21 mandaten, waarvan 7 betaalde.

Zitpenningen nog hoger dan bij Samusocial

Vzw De Brusselse Keukens beschikt over zo’n 270 medewerkers die maaltijden bereiden en leveren aan de administratieve diensten van OCMW’s, rust- en ziekenhuizen en crèches. Bij die vzw krijgen politici in de raad van bestuur een zitpenning van 77 euro per vergadering. Daarvoor moeten ze ook effectief aanwezig zijn.

Net zoals bij Samusocial echter komen een aantal leden ook samen in een bureau van de vzw waarbij de vergoedingen heel wat hoger oplopen. Maar liefst 19.500 euro bruto per jaar zouden deze leden hebben ontvangen. Dat bedrag ligt nog hoger dan wat Mayeur en Pascale Peraïta (PS) opstreken bij Samusocial.

Propere handen?

De schandalen zorgen nu ook voor opschudding bij de PS zelf. Volgens De Tijd willen enkele tientallen PS’ers uit Brussel maar ook Wallonië met de ‘properehandenbeweging’ #Grouponsnousetdemain! hun partij redden. Ze eisen dat de PS-top kordaat optreedt tegen de schandalen. De beweging ontkent dat er een machtsgreep in de maak is, maar wil PS-voorzitter Elio Di Rupo en Waals minister-president Paul Magnette onder druk zetten om de corruptie aan te pakken.

Opmerkelijke naam bij deze zelfbenoemde properehandenbeweging is Julien Uyttendaele, de zoon van advocaat Marc Uyttendaele – echtgenoot van Laurette Onkelinx – die vorige week nog een onderzoekscommissie naar Samusocial probeerde tegen te houden. Brussels minister-president Rudi Vervoort is niet onder de indruk: “Ik heb de indruk dat het toch vooral over een groep Brusselse bobo’s gaat.”

Interne machtsstrijd

Vandaag laat de Brussels minister-president ook weten dat de uitsluiting uit de PS van Yvan Mayeur en Pascal Peraïta onvermijdelijk is geworden: “Ik weet niet hoe we hieraan zullen ontsnappen. Als ik het opzetten van het systeem (van zitpenningen bij Samusocial) zie, is het duidelijk dat het bedoeling was de regels (van beperking van de vergoedingen tot 150 procent van de wedde van een Kamerlid) te omzeilen.”

Vervoort maakt de vergelijking met de uitsluiting van Stéphane Moreau en André Gilles na de Publifin-affaire. Hij stelt verder dat de interne deontologische commissie van de PS de uiteindelijke beslissing zal nemen. Daarmee is de machtsstrijd in volle gang. Zoals bekend behoort de nieuwe burgemeester van Brussel, Philippe Close, tot de clan van Vervoort.

3 REACTIES