Allochtone jongeren vallen opnieuw politie aan in Borgerhout

5
12689

Een groep relschoppers hebben afgelopen nacht op de Sinksenfoor in het migrantendistrict van Borgerhout opnieuw de confrontatie opgezocht met de politie. Twee agenten raakten daarbij gewond. Op een video waarbij de betrokkenen niet onherkenbaar gemaakt zijn, is te zien hoe een allochtone jonge man flinke klappen uitdeelt aan een agent.

Twee agenten wouden tussenbeide komen toen twee jongens werden geviseerd door kwaaddoeners, maar werden hierop zelf aangevallen. “Twee inspecteurs kwamen tussenbeide en moesten dat ontgelden”, vertelt Antwerps politiewoordvoerder Wouter Bruyns, wie de afgelopen dagen al veel in het nieuws kwam. Het is het derde incident in het migrantendistrict van Borgerhout op evenveel dagen. Zaterdagnacht werden agenten bekogeld met eieren door een zestigtal aanstichters nadat een politie-eenheid ter plaatste kwam in het kader van een verkeersongeval. Ook zondag kwam het tot een treffen tussen politie en bewoners na een controle van een gestolen bromfiets.

Sinksenfoor

Wanneer maandagavond agenten een tweetal jongens wouden helpen bij een belaging door een groep gewelddoeners, keerde de groep zich tegen de agenten. Eén inspecteur werd gefilmd terwijl hij op de grond ligt en trappen in het gezicht kreeg. Op beelden is te zien hoe een allochtone herrieschopper klappen uitdeelt met de tweede agent. De politie trachtte nog pepperspray in te zetten maar de vechtersbazen konden het op een lopen zetten. Hierna trachtten verschillende politie-eenheden de agressors te vinden, maar tevergeefs.

“Twee collega’s raakten gewond. Een inspecteur werd naar het ziekenhuis gebracht omdat hij hevig bloedde aan het hoofd en is meerdere dagen arbeidsongeschikt. Zijn collega zal zelf een arts raadplegen. Er zijn camerabeelden beschikbaar. Die worden nu verder geanalyseerd en toegevoegd aan het onderzoek”, vertelt Bruyns aan BELGA.

‘Borgerokko’

Naast het afgelopen hete weekend in Borgerhout en de vechtpartij gisterenavond is het al weken en in feite zelfs maanden onrustig in het migrantendistrict, dat net als Molenbeek een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie maar sinds begin dit jaar werd het stadsdistrict van Borgerhout – bestuurd door sp.a en PVDA – zelfs opgeschrikt door een reeks van schietpartijen. De schietpartijen werden beantwoord met verschillende politie-acties in het kader van een ‘show of force’ van de ordediensten. Met dit machtsvertoon trachtten de veiligheidsdiensten hun “aanwezigheid in de buurt [te] laten voelen”, maar de wanorde en schietincidenten houden al maanden aan. 

Eerder deze week werd ook bericht over een vechtpartij met steek- en slagwapens in het multiculturele district, maar ondanks een massale toeloop van toeschouwers contacteerde niemand de politie.

De incidenten wijzen op een prangend probleem waarbij bepaalde buurtbewoners in Borgerhout de overheid en haar diensten niet respecteren en zelfs opzettelijk de confrontatie opzoeken met veiligheidsdiensten. De politievakbond liet gisteren reeds weten dat de maat vol is en riep op tot dringende maatregelen:

“Daders van geweld tegen agenten moeten te allen tijde worden gestraft, het liefst met snelrecht. Mensen die geweld plegen tegenover de politie, gaan dan in de cel en worden al enkele dagen later berecht, waarna ze hun echte straf meteen moeten uitzitten. Als we zo’n voorbeeld stellen, geven we een duidelijk signaal: geweld tegenover politiemensen is ontoelaatbaar”, zo zei Tom De Gent, de Antwerpse voorzitter van de politievakbond NSPV, gisteren.

5 REACTIES

  1. Op beelden is te zien hoe een volwassen politieman de grootste moeite heeft om een pubertje van zich af te houden, laat staan dat hij het kereltje kon vasthouden. Dat belooft als die ‘kinderen’ groot worden… Het is, zoals het in het liedje ‘Mohammed maakt ambras’ klinkt: het is nog lang niet uitgewaaid, men zal oogsten wat men zaait…