De oorlog tussen de PS en het cdH is in volle hevigheid losgebarsten. Zo plegen de Franstalige christendemocraten volgens Waals minister-president Paul Magnette (PS) “verraad”. De demarche van cdH-voorzitter Benoît Lutgen heeft volgens hem “geen andere naam”. De Waalse minister-president is verder van mening dat het normaal is dat Ecolo en Défi niet staan te popelen om met het cdH te onderhandelen. 

De oorzaak van het conflict tussen de twee partijen is de demarche van cdH-voorzitter Benoît Lutgen. Eergisteren gaf Lutgen te kennen niet meer met de PS te willen samenwerken. Volgens hem “konden we [met de PS] de dingen niet meer veranderen”. Magnette van zijn kant noemt dit dan weer “verraad zonder voorgaande” en “een dolk in de rug”.

“Wie op één dag verraad pleegt, zal steeds verraad blijven plegen.”

Voor Magnette is het normaal dat Ecolo en Défi terughoudend reageerden op de uitnodiging van het cdH om te spreken over nieuwe regeringen. Hierover zei de Waalse minister-president dat “wie […] één dag verraad pleegt, […] steeds verraad [zal] blijven plegen”.

Magnette trachtte Lutgen ook te ‘tackelen’ omtrent de maatregelen inzake decumul en transparantie. Zo stelde hij dat Lutgen op dit gebied “zeer terughoudend” is. Ook plaatste hij vraagtekens bij de mogelijkheid van het cdH, om een samenwerking met de MR te verzoenen met hun standpunt over CETA.

In Charleroi vormen beide partijen samen met de Franstalige liberalen een meerderheid. Op de vraag of dit gevolgen zou kunnen hebben voor de lokale samenwerking verzekerde Magnette dat hij op lokaal vlak geen revanche wil. Volgens hem heeft “het CDH […] al genoeg politieke instabiliteit gecreëerd”.

“Honderd procent” achter Di Rupo

Magnette stelde dat PS-voorzitter Elio Di Rupo “meer dan ooit” de leider van Franstalige socialisten is. Zo staat hij “voor 100 procent achter Elio Di Rupo”. Verder stelde Magnette dat de PS Di Rupo “nodig heeft” om de partij te vernieuwen. Zo staat er volgens de minister-president “achter hem […] een hele ploeg, en ik help hem daar dagelijks in”.

Ondanks de schandalen, de zwakke reactie hierop en het vooruitzicht om uit elke regering getrapt te worden, staat de positie van Di Rupo dus niet ter discussie. Integendeel, het lijkt erop dat de Franstalige socialisten de rangen aan het sluiten zijn.