Oesters op Brussels geheim overleg? “Alleen koffiekoeken”

0
969

Sinds 10u00 deze ochtend onderhandelen de Brusselse socialistische en liberale partijen (opnieuw) over hoe het nieuwe stadsbestuur er nu moet gaan uitzien na het ontslag van Yvan Mayeur (PS). Deze kwam in opspraak door de Samusocial-affaire. De onderhandelplek werd tot nu geheimgehouden. VTM vond de plaats echter al snel door het opvolgen van een levering van… oesters. “Wij hebben alleen koffiekoeken”, repliceerden de betrokken partijen echter.

“De geheime plek gisterenavond en vandaag werd angstvallig stil gehouden, maar we waren hier in de buurt en er kwam een oesterleverancier toe. Bij navraag bleek dat voor deze meeting dus”, zo laat politieke VTM-journalist Jan De Meulemeester weten via een Twitter-video. Maar “wij hebben alleen koffiekoeken”, zeggen de betrokken partijen. De oesters bleken niet voor de politieke vergadering bestemd te zijn.

Die politieke meeting “vindt plaats aan de Brusselse Expo, in een gebouw op het Belgiëplein”, aldus De Meulemeester en moet uitklaren wie nu burgemeester zal worden na de betrokkenheid van Mayeur in het schandaal rond Samusocial. Dat is de Brusselse VZW die zich inzet voor daklozen, maar giften aanwendde om royale zitpenningen uit te keren aan onder meer Mayeur (60.000 euro in 2016 alleen).

Gauche Caviar? Sowieso zonder sp.a

Dat de oesters niet bestemd waren voor de vergadering vermijdt sterke(re) imagoschade voor de PS. Het is net de ambigu morele positie van Mayeur en zijn PS die aan de oorzaak ligt van de hele Brusselse politieke crisis. Zo liet zelfs partijgenoot en minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Rudi Vervoort het volgende optekenen bij de RTBF: “Ik heb op meerdere punten een moreel probleem”.

De ganse affaire kan echter uitmonden in een imagoboost voor de Vlaamse socialisten van sp.a. Deze partij verliet gisterenavond de onderhandelingen en ontwijkt dus in deze een salonsocialistische stempel. Salonsocialisme, ook wel bekend als ‘gauche caviar‘, is een term voor schijnsocialisten die in werkelijkheid een kapitalistische levensstijl aanmeten. “Zij (sp.a, red.) vinden dat [de onderhandeling] te veel over postjes gaat en te weinig over de politieke vernieuwing na deze graaiaffaire”, zegt ook De Meulemeester.

De berichtgeving van De Morgen gisterenavond stelde dat de sp.a de deur achter zich dicht trok omdat men Mayeur alsnog schepen wou maken. De PS ontkende dit deze ochtend echter stellig.

Sinds John Crombez’ overwinning in de strijd om het sp.a-voorzitterschap tegen Bruno Tobback is Crombez naarstig in de weer geweest op het imago van de sp.a op te schonen. Zo voerde de partij onder Crombez een cumulverbod in voor haar mandatarissen (burgemeesters/schepenen mogen niet in het parlement zetelen). Crombez zei woensdag nog het volgende over de zitpenningen bij Samusocial: Bij ons in de partij zijn zo’n vergoedingen niet meer mogelijk. Wij hebben dat statutair verboden”.