Zo’n tienduizend asielzoekers werden in de eerste negen maand van 2016 verdacht van een strafbaar feit in Nederland. Meer dan honderd van deze verdachten riskeren een celstraf van zes jaar of meer. Dat bleek uit cijfers waar De Telegraaf aan kon geraken.

Het gaat om asielzoekers die asiel aanvraagden en een voorlopige verblijfsvergunning kregen. De groep van zo’n tienduizend asielzoekers wordt nu extra gemonitord, want een zware straf kan een reden zijn om hun asielaanvraag af te keuren.

Het afkeuren van de asielaanvraag zal vrijwel zeker gebeuren bij de 104 asielzoekers die ernstige delicten pleegden. Hen wacht een celstraf van zes jaar of meer wegens gewapende overvallen of zedenmisdrijven.

Op de lijst staan eveneens 183 veelplegers. Het grootste deel, zo’n 9.300 asielzoekers, worden verdacht van één strafbaar feit. Uit een interview dat De Telegraaf afnam van Paul van Musscher, politiechef en verantwoordelijke Vreemdelingenzaken en Migratiecriminaliteit, bleek dat lang niet alle asielzoekers die worden aangehouden het land worden uitgezet.

“Er wordt een zogeheten glijdende schaal toegepast. Dat betekent dat je naarmate je langer in Nederland bent, minder snel kunt worden uitgezet bij het plegen van een klein delict. Wie kort in Nederland is, kan wel weer sneller worden uitgezet”, aldus van Musscher.

De politiechef benadrukt ook dat de keuze om asielzoekers effectief uit te wijzen niet aan de politie is maar aan de Immigratie-en Naturalisatiedienst. Die kan pas overgaan tot dergelijke sanctie wanneer iemand onherroepelijk is veroordeeld. In de praktijk wordt de uitwijzing niet vaak toegepast.

Asielcrisis

Tijdens de asielcrisis staken honderdduizenden migranten – veelal jonge mannen – de Middellandse Zee over vanuit conflictgebieden in Syrië, Irak of Libië, maar ook heel vaak vanuit arme Zwart-Afrikaanse landen zoals Eritrea of Nigeria.

In 2015 werden in Nederland in totaal zo’n 59.100 asielaanvragen geregistreerd, een absoluut record. In Duitsland verwacht men volgens gegevens van het Duitse ministerie voor Binnenlandse Zaken dat er per Syriër gemiddeld ongeveer één familielid zal nakomen (0,9 tot 1,2 om exact te zijn).

3 REACTIES

  1. Hoeveel asielTOERISTEN zouden er uit hun vaderland gaan vluchten zijn wegens gezocht ginder gezocht voor criminele feiten pleging ,?????

  2. Aangezien graaien niet altijd opbrengt wat men er van verwacht hebben onze overheid nu een nieuwe lucratieve bezigheid ontdekt : IMPORT VAN (vooral) MOSSLIMMISDADIGERS .

Comments are closed.