Yvan Mayeur, de voormalige burgemeester van Brussel, stapt uit de PS. Met het sturen van een ontslagbrief naar de ethische commissie van de PS, probeert hij de eer aan zichzelf te houden. Van veel schuldbesef is er echter geen sprake. Zo stelt Mayeur dat hij “waarschijnlijk fouten [heeft] gemaakt”.

Mayeur kwam begin deze maand in opspraak nadat bleek dat hij royaal werd vergoed door de daklozenorganisatie Samusocial. Per vergadering zou hij zo’n 140 euro gekregen hebben. Zonder dat er voor iedere vergadering bewijzen waren, kon Mayeur op die manier 16.800 euro per jaar aan zitpenningen verdienen. De Brusselse burgemeester vulde zijn burgemeestersloon nog met andere middelen aan. Zo cashte hij nog jarenlang maandelijks een parlementaire uittredingsvergoeding van 9.810 euro bruto per maand.

Mayeur: “Ik heb wellicht fouten gemaakt”

Toen deze praktijken naar buiten kwamen schreeuwde zowel meerderheid als oppositie om zijn ontslag. Zo werd Mayeur bijvoorbeeld getypeerd als een “omgekeerde Robin Hood die steelt van de armen”. Enkele dagen later, toen de druk te groot was geworden, nam hij dan maar zelf ontslag als burgemeester. Uit de PS was hij echter nog niet gestapt.

Doch, veel tijd zou dit niet meer in beslag hebben genomen. De Franstalige socialisten hebben immers een ethische commissie – bestaande uit oud-politici van de Brusselse PS-federatie – samengesteld. Vandaag zou deze een beslissing vellen omtrent de gevallen burgemeester. Naar alle waarschijnlijkheid zou Mayeur hierdoor uit de partij worden gezet. Kennelijk wou hij hier niet op wachten en gaf hij dan maar zelf zijn ontslag.

Het Persagentschap Belga ontving een kopie van Mayeur zijn ontslagbrief. In de brief aan Jacquelaine De Baets, voorzitster van de ethische commissie bij de PS, stelt Mayeur dat hij “waarschijnlijk fouten [heeft] gemaakt”.

“Mijn beste Jacqueline,”

“Ik verzoek je akte te nemen van mijn ontslag uit de Parti Socialiste. Het is met pijn in het hart dat ik je dit schrijf. Ik ben een socialistisch militant.”

“Ik heb altijd willen handelen in naam van onze idealen, in mijn afdeling en aan de basis, maar ook in de verschillende functies waarvan ik de eer heb gehad ze te mogen uitoefenen, in het parlement, bij het OCMW van Brussel, in de openbare ziekenhuizen en bij de stad Brussel.”

Mayeur: “Ik blijf een socialistisch militant, zonder partij”

“Samusocial, dat ik mee heb opgericht, heeft duizenden daklozen aan onderdak geholpen. We hebben driehonderd jobs gecreëerd in een moeilijke, sociale sector.”

“Ik heb wellicht fouten gemaakt. Ik betreur dat ten zeerste. Ik betreur ook dat ik me niet heb kunnen verantwoorden bij onze regionale autoriteiten. Ik zou je willen vragen om mijn ontslag over te maken aan de commissie, die misschien ondanks alles toch zou moeten horen wat ik vorige week verteld heb aan de twee vertegenwoordigers.”

“Ik blijf een socialistisch militant, zonder partij.”

Quid Peraïta?

De ethische commissie van de PS zou zich niet enkel uitspreken over het lot van Mayeur. Ook over Pascale Peraïta, de voormalige OCMW-voorzitster, werd er een uitspraak verwacht. Peraïta bezondigde zich aan dezelfde praktijken als haar burgemeester. Al heeft zij nog geen ontslag genomen uit de PS.