Yvan Mayeur (PS) neemt deze avond ontslag als burgemeester van Brussel. Zijn positie was door het Samusocial-schandaal onhoudbaar geworden. 

Het vertrek van Mayeur kan niet als een verrassing worden bestempeld. Integendeel, naarmate er meer feiten rond Samusocial aan het licht kwamen werd de positie van Mayeur onhoudbaar. Wie de nieuwe Brusselse burgemeester wordt, is echter nog niet bekend.

Samusocial

De laatste dagen kwam Mayeur in het oog van de storm terecht. Dit omdat de Brusselse burgemeester en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta zichzelf royale zitpenningen uitkeerden. Uit een rapport van de Brusselse regering blijkt dat de beslissingen dat Samusocial, een vereniging zonder winstoogmerk die zich inzet voor daklozen, royale zitpenningen zou beginnen uitreiken werd genomen door Mayeur zelf begin 2014.

Op deze manier kon de Brusselse burgemeester een aardige vergoeding opstrijken. Zo ontvingen Mayeur en Peraïta maar liefst 140 euro bruto per vergadering. In 2014 bedroeg het totale bedrag ‘slechts’ 39.600 euro, maar dat ging al snel omhoog. In 2015 was de som reeds 56.000 euro en in 2016 al 59.920 euro.

Niet onverwacht

Dat de Brusselse burgemeester deze avond zijn ontslag gaat indienen is geen verassing. Zo vond zelfs partijgenoot en minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Rudi Vervoort, dat na de doorlichting Mayeur moest nadenken over zijn ontslag: “Ik heb op meerdere punten een moreel probleem”, zei de Brusselse regeringsleider op de RTBF.

Eerder hadden de Vlaamse socialisten en liberalen hun ongenoegen al geuit over de gang van zaken. Brussels Hoofdstedelijk parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) stelde zelf dat “Mayeur en Peraïta omgekeerde Robin Hoods [zijn], ze hebben gestolen van de armen en aan de rijken gegeven, in dit geval zichzelf”.

5 REACTIES

  1. In Italië heeft men er alles aan proberen te doen om de maffia uit te roeien , bij ons blijft de belgische tak onder de naam PS/SP.a vrolijk het land naar de filistijnen helpen met de bereidwillige hulp van de andere misdaadpartijen en hun corrupte instellingen.