Yvan Mayeur (PS), de ex-burgemeester van Brussel die moest opstappen in nasleep van de Samusocial-affaire, kreeg jarenlang maandelijks een parlementaire uittredingsvergoeding van 9.810 euro bruto. Dit bovenop zijn burgemeestersloon en de penningen van zijn andere mandaten zoals bij Samusocial. In totaal betreft het nagenoeg 300.000 euro extra bruto-inkomsten. Dat staat te lezen in De Tijd.

Uit inkomstencijfers die De Tijd kon bemachtigen blijkt dat Mayeur zijn burgemeesterswedde niet enkel met geld uit zijn mandaten bij Vivaqua en Samusocial kon aanvullen, maar ook nog eens met doorlopende inkomsten uit zijn vroegere parlementaire functie. Na de verkiezingen van 2014 werd Mayeur – toen reeds Brussels burgemeester in opvolging van Freddy Thielemans (PS) – niet meer verkozen als Kamerlid.

Yvan Mayeur verdubbelde inkomsten: 250.000 euro per jaar

Via een oude regeling voor parlementsleden kon Mayeur, die Kamerlid was van 1989 tot 1995 en van 1999 tot 2014, profiteren van een langdurige uittredingsvergoeding. Thans is de uittredingsvergoeding voor oud-parlementsleden beperkt tot maximum 24 maanden. Maar voor Mayeur gold deze limiet nog niet waardoor hij per jaar dat hij in de Kamer zetelde twee maanden uittredingsvergoeding kon ontvangen, hetgeen al snel aantikte.

Per maand kon Yvan Mayeur tussen juni 2014 en november 2016 zo 9.810 euro bruto elke maand incasseren. In totaal gaat het om circa 294.000 euro. Omdat een uittredingsvergoeding niet onder de regel valt die bepaalt dat parlementsleden niet meer dan 150 percent van een parlementswedde mogen verdienen, kon Mayeur zijn loon nagenoeg verdubbelen. Gedurende twee jaren heeft Mayeur zo tegen de 250.000 euro per jaar verdiend via zijn inkomsten als burgemeester en oud-parlementslid.

Samusocial

Mayeur kwam eerder reeds in opspraak toen bleek dat de Brusselse VZW Samusocial – die moe(s)t instaan voor daklozenhulp – in 2016 alleen 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder Yvan Mayeur en Pascale Peraïta (PS). Het zou gegaan hebben om 140 euro per zitting per persoon, maar voor de vele vergaderingen bleek geen bewijs voorhanden te zijn. Gisteren bleek dan nog eens dat de opgestreken zitgelden van Peraïta en Mayeur hoger zouden zijn dan aangenomen.

"Mayeur en Peraita zijn omgekeerde Robin Hoods"

"Mayeur en Peraita zijn omgekeerde Robin Hoods, ze hebben gestolen van de armen en aan de rijken gegeven, in dit geval zichzelf", Arnaud Verstraete (Groen) over hoge vergoedingen bij Samusocial.

Publiée par Terzake sur mercredi 7 juin 2017

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd zelfs opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.

Sinds het schandaal rond Publifin en de betrokkenheid van de PS daarin is de communistische PTB (PVDA) in de Waalse peilingen als een pijl omhoog geschoten en reeds even groot geworden dan de PS.