De Amerikaanse Minister van Defensie James Mattis heeft op woensdag gezegd dat de Syrische President Bashar Al-Assad de waarschuwing van de VS om geen chemische wapens in te zetten in acht heeft genomen.

Eerder deze week zei de VS dat het bewijzen had dat Damascus van plan was chemische wapens in te zetten. Damascus werd gewaarschuwd dat het een “zware prijs” zou betalen als het dat daadwerkelijk deed. Rusland, dat Assad steunt, antwoordde van zijn kant dat het “proportioneel” zou antwoorden indien de VS een aanval op Syrische troepen zou uitvoeren.

“Aanval afgewend”

Volgens Mattis lijkt het erop dat de Syrische regering de waarschuwing serieus heeft genomen. “Ze hebben het niet gedaan”, zo vertelde hij aan de pers. Hiervoor voerde hij echter geen verder bewijs aan buiten het feit dat er geen aanval heeft plaats gevonden.

Op maandag verklaarde het Witte Huis dat het bewijzen zou hebben dat Assad een chemische aanval plande. Vele bronnen binnen de VS zeiden echter dat het hiervoor aangevoerde bewijs verre van sluitend was. Ook bondgenoten van de VS reageerden eerder verrast op de verklaring.

De inlichtingen waarop men zich baseerde toonden hoe een Syrische straaljager in Shayrat een hangar werd binnengeloodst. De VS zegt dat het gelooft dat Assad daar chemische wapens verbergt.

De militaire luchthaven van Shayrat was in april al eerder het doelwit van een raketaanval van de VS, nadat de VS Assad ervan beschuldigden een chemische aanval op een nabijgelegen dorp uitgevoerd te hebben.

Oplopende spanningen in en rond Syrië

Rusland, dat de regering van Assad steunt in de burgeroorlog die al 6 jaar duurt, zei bij monde van zijn Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat het “proportioneel en waardig” zou reageren indien de VS acties zouden ondernemen tegen Syrië. Ook zei Lavrov dat hij hoopte dat de VS hun inlichtingen niet als voorwendsel voor een ”provocatie” in Syrië zouden gebruiken.

De spanning in Syrië loopt de laatste tijd weer hoog op. Zo zijn er de voorbije weken meermaals incidenten geweest waarbij de VS Syrische en Iraanse straaljagers en drones neerhaalden. Daarnaast staat Turkije op het punt het Koerdische kanton Afrin binnen te vallen. Ook Israël heeft de afgelopen week nabij de Golanhoogten al meermaals stellingen van het Syrische leger gebombardeerd.