Philippe Close (PS) zal de nieuwe burgemeester van Brussel worden. Deze volgt Yvan Mayeur (PS) op na zijn betrokkenheid in het schandaal rond Samusocial, de VZW die giften aanwende om royale zitpenningen aan onder meer Mayeur uit te betalen. Dat brengt Le Soir. De PS kiest hierdoor voor een weinig vernieuwend (moreel) signaal. Close is met zijn 21 mandaten de mandatenkoning van Brussel. 

Na het ontslag van Mayeur zaten de Brusselse meerderheidspartijen sinds gisterenavond in overleg om te bepalen wie de nieuwe burgemeester van Brussel zou worden. Dit was noodzakelijk omdat Mayeur in diskrediet kwam omwille van de Samusocial-affaire. Dit overleg zou nu geleid hebben tot de aanstaande benoeming van Philippe Close. Dit zou moeten bevestigd worden om 14u30 tijdens een persconferentie aan het Brusselse stadhuis. Tevens zal dan de nieuwe OCMW-voorzitter aangekondigd worden. Dit omdat Pascale Peraïta (PS) ook ontslag heeft moeten nemen met betrekking tot Samusocial.

Mandatenkoning

Close was tot nu toe de Brussels schepen van Financiën, personeelszaken en toerisme en fractieleider in het Brusselse parlement. Daarnaast is Close ook onder meer voorzitter van Brussels Expo VZW, MAD Brussels, bestuursvoorzitter bij Brussels Mayor Events en bestuurder bij Ethias.

Close kwam vorig jaar nog in opspraak inzake zijn ambt bij Brussels Expo. Dit omdat in november 2016 werd beslist dat Brussels Expo het Koninklijk Circus – een grote concertzaal in hartje Brussel – mocht uitbaten. Philippe Close was toen echter naast voorzitter van Brussels Expo dus ook schepen in het Brusselse stadsbestuur, dat de beslissing nam. Het Antwerpse Sportpaleis en de Botanique die naast de concessie grepen, dienden toen klacht bij de Raad van State in omdat de selectie naar eigen zeggen zeer vreemd verliep. Die klacht werd echter verworpen.

Opvallend: het nieuwe schepencollege onder Close zal zonder de sp.a zijn. Die voormalige Brusselse meerderheidspartij verliet gisterenavond de onderhandelingen. “Zij (sp.a, red.) vinden dat [de onderhandeling] te veel over postjes gaat en te weinig over de politieke vernieuwing na deze graaiaffaire”, zei VTM-journalist Jan De Meulemeester deze middag. John Crombez, de voorzitter van sp.a, vermoedt dat de andere partijen (PS, MR en Open Vld) de Vlaamse socialisten zo snel mogelijk wouden dumpen in Brussel. Hierdoor zou dan het schepenambt van Nederlandstalige aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie, dat tot nu toe door Ans Persoons (sp.a) werd uitgeoefend, aan een liberaal gegeven kunnen worden.

Samusocial

Samusocial, een vereniging zonder winstoogmerk die zich inzet voor daklozen, begon royale zitpenningen uit te reiken na een beslissing van Mayeur zelf begin 2014. Maar die zitpenningen werden vooral ingevoerd om OCMW-voorzitster Peraïta en burgemeester Mayeur te bevoordelen, zo bleek uit de doorlichting van Samusocial door de Brusselse regering.

Tevens vonden de onderzoekers geen spoor van de vele vergaderingen waarvoor de grote som aan zitpenningen werd toegekend. En die penningen waren niet gering: het ging om maar liefst 140 euro bruto per vergadering. In 2014 bedroeg het totale bedrag ‘slechts’ 39.600 euro, maar dat ging al snel omhoog. In 2015 was de som reeds 56.000 euro en in 2016 al 59.920 euro.

"Ik wil een totale transparantie"

"Ik wil een totale transparantie en wacht op het rapport van de commissaris", Laurette Onkelinx reageert vanavond in Terzake op het nieuws over de hoge vergoedingen bij Samusocial.Het volledige interview vanavond om 20 uur in Terzake op Canvas

Publiée par Terzake sur mercredi 7 juin 2017

3 REACTIES

  1. Samusocial wordt onder de loupe genomen door het Brussels gerecht. Diegenen die hopen dat daarmee de omvangrijke verpolitiseerde Brusselse VZW-stal wordt uitgemest zouden wel n’s teleurgesteld kunnen worden. Samusocial is immers een buitenbeentje in de parallelle staat van Brusselse VZW’s.

    En bovendien dekken de coalitiepartners het zaakje mee af. In de eerste plaats Guy Vanhengel die, terloops gezegd, verkozen werd op een PS-lijst.

    Leest u volgend artikel?

    Stinkende-walmen-uit-PS-staat-Brussel
    http://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-brussel/Stinkende-walmen-uit-PS-staat-Brussel/9902951