In de Londense wijk Finsbury Park is vannacht een bestelwagen ingereden op moskeegangers. Volgens de politie zijn er minstens 1 dode en 10 gewonden te betreuren. De bestuurder van de bestelwagen riep volgens ooggetuigen: “Ik ga alle moslims vermoorden”. De dader werd opgepakt en de feiten worden onderzocht als een mogelijke terreurdaad.

Alle slachtoffers zijn moslim. De dader is een 48-jarige lange blanke man. Ooggetuigen hoorden hem roepen, nadat hij op mensen was ingereden: “Ik heb mijn aandeel geleverd.” Nadat hij werd overmeesterd door omstanders, dreigde hij te worden gelyncht maar een imam uit de buurt voorkwam de lynchpartij. De man werd overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek naar zijn psychische toestand.

Islamofobie

Premier Theresa May houdt vandaag een crisisraad met het veiligheidskabinet. Ze laat weten dat het “tragische incident” behandeld wordt als “een potentiële terroristische aanval”. De anti-terreureenheid van de politie is dan ook betrokken bij het onderzoek. De nationale antiterreurcoördinator verklaarde dat de politie niet zoekt naar andere verdachten. De dader werd gearresteerd op beschuldiging van moord en poging tot moord.

De Muslim Council of Britain (MCB) is ervan overtuigd dat de wagen opzettelijk is ingereden op de gelovigen en dat het een daad is ingegeven door islamofobie. “Dit was een aanval op Londen en alle Londenaren,” stelt de politie.

Abu Hamza

De moskee in Finsbury Park is berucht omdat haatimam Abu Hamza al-Masri er vroeger actief was. In 2003 viel de politie binnen en werd de moskee gesloten. Hamza werd uitgeleverd aan de VS na poging tot bomaanslag op een vliegtuig van Parijs naar Miami en is veroordeeld tot levenslange opsluiting. De moskee werd nadien opnieuw in gebruik genomen door de moslimgemeenschap.

“We weten nog niet alle details, maar dit was duidelijk een gruwelijke terreuraanslag op onschuldige Londenaren, van wie veel hun gebeden aan het beëindigen waren tijdens de heilige maand ramadan,” aldus Sadiq Khan, de burgemeester van Londen. Volgens hem is deze aanslag, net zoals die in Manchester, Westminster en London Bridge “een aanval op onze gedeelde waarden van tolerantie, vrijheid en respect.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Pmm Claes

  Verkeerde maar begrijpelijke zelfverdediging.

 • rogier

  als wiedergutmachung, hebben vele britten aangeboden zich beschikbaar te stellen moest er een gebrek aan geiten zijn bij het geitenneuken.

 • Oscar

  Dat zat er aan te komen. De moslimgemeenschap heeft zich veel te weinig uitgesproken tegen de moslimterreur, als ze het dan al niet hebben vergoeilijkt. In sommige gevallen werd zelfs instemmend applaus vastgesteld bij de drama’s van de voorbije maanden. Als de moslims willen dat zich feiten zoals dat van gisteren niet meer voordoen zullen ze moeten aanvaarden dat de autochtone bevolking hun arrogantie en aanstellerij beu is en zullen ze zich meer moeten gedragen als andere burgers in plaats van als achterlijke fanatici.

 • Jan Hammerbacher

  Het moest er vroeg of laat van komen. Iedere actie lokt nu eenmaal een reactie uit. Na in het nieuws met de ene na de andere aanslag vanuit islamitische hoek te zijn geconfronteerd, zullen er hier bij ons ook mensen zijn waarbij de stoppen doorslaan. Niet dat het goed te praten is, verre van, maar ik vrees dat er nog zulke incidenten kunnen plaatsvinden in de nabije toekomst. Intussen kruipen onze moslims weer in de slachtofferrol en vragen ze in Antwerpen al om extra politiebescherming.

 • Kowalski

  Moet natuurlijk niet altijd van dezelfde kant komen!