La République en marche (LREM), de partij van de Franse president Emmanuel Macron, behaalt een klinkende overwinning in de Franse parlementsverkiezingen. Zo haalt zijn partij – althans volgens de eerste exitpolls – 32,9 procent van de stemmen.

De eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen is een ware triomf voor president Macron. Zo is zijn partij met 32,9 procent van de stemmen ruimschoots de grootste. De eerste achtervolger, de Franse conservatieven, moeten tevreden zijn met 21 procent van de stemmen. Op de derde plaats komt het Front National. De partij van Marine Le Pen behaalt 13,5 procent van de stemmen. Wat verder opmerkelijk is, is dat het extreemlinkse ‘la France insoumise’ het beter doet dan de Parti Socialiste. Zo haalt de eerste namelijk 11% van de stemmen. De PS daarentegen dient genoegen te nemen met maar 9,7 procent.

Absolute meerderheid voor Macron

Volgens Le Figaro zou LREM in de tweede ronde tussen de 400 en 440 zetels kunnen binnenhalen. Dit zou president Macron een ruime meerderheid in het parlement verschaffen. De Franse assemblée telt namelijk ‘maar’ 577 leden.

De conservatieven zouden in de tweede ronde tussen de 95 en 132 zitjes kunnen bemachtigen. Dit is een stevige nederlaag ten opzichte van de vorige verkiezingen. Toen bemachtigden de conservatieven nog 198 zetels. Ondanks de klinkende overwinning – de grootste sinds Charles de Gaulle – is de lage opkomst wel een smet op Macron zijn blazoen. Zo trok minder dan de helft van de kiezers naar de stembus.

Tweede ronde

Het Franse kiesstelsel verschilt sterk van het Belgische. Zo stuurt elk kiesdistrict één volksvertegenwoordiger naar de ‘l’Assemblée nationale’. Wie tijdens de eerste ronde de absolute meerderheid haalt met minstens een kwart van de ingeschreven kiezers, is meteen verkozen.

Haalt geen enkele kandidaat deze absolute meerderheid, dan volgt er een week later een  tweede ronde of ‘ballotage’. Hieraan mogen enkel de kandidaten deelnemen die meer dan  12,5 procent van de stemmen haalden. In de tweede ronde wint de kandidaat met de meeste stemmen. Tussen beide rondes kunnen kandidaten zich naar believen terugtrekken. Dit is een fenomeen dat vaak ten koste gaat van het Front National.