Zondag gingen de Fransen naar de stembus om een parlement te verkiezen. Dat gebeurt in twee ronden. Na de eerste ronde blijven per kiesomschrijving de twee kandidaten met de meeste stemmen over. Daartussen kiezen de Fransen dan komende zondag de kandidaten die uiteindelijk zullen zetelen in het parlement.

De traditionele partijen imploderen na de eerste ronde. De PS zakt van 40% in 2012 naar 9,5%. De centrumrechtse Les Républicains (LR) van 35% naar 19%. Het Front National blijft iet of wat stabiel met 13,2% (-0.4%) maar scoort onder de verwachtingen. Extreemlinks gaat erop vooruit naar gezamenlijk 14,5% (+6.5%). Ook de groenen verviervoudigen hun stemmen naar 4%. Maar president Emmanuel Macron haalt met zijn ‘start up-partij‘ En Marche! de grote buit binnen: een score van 28%.

Volgens projecties zou dit volgende zondag tot spectaculaire verandering zorgen in het parlement. De traditionele partijen (PS, LR) worden gedecimeerd van 560 zetels (op 577!) in 2012 naar 90-140 zetels. De communisten van PCF en FI zullen alle moeite hebben om nog een parlementaire fractie van 15 zetels te kunnen vormen. Voor FN is dit al helemaal onbereikbaar met amper 1-5 verkozenen. President Macron daarentegen zou maar liefst 415 tot 455 zetels binnenhalen.

Stemmen met de voeten

Voor president Macron kwam het er op aan een parlementaire meerderheid te halen. Hierin lijkt hij overweldigend te slagen. Hij zou een grotere parlementaire meerderheid krijgen dan de legendarische Franse president Charles de Gaulle. Toch is het geen glansrijke overwinning. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een meerderheid van de stemgerechtigden ervoor gekozen… niet te kiezen en gewoon thuis te blijven. De Gaulle kreeg zijn mandaat van 80 percent van de stemgerechtigden, Macron doet dat met amper 48,5%, een historisch dieptepunt.

Systeem in crisis

Eerder bleek tijdens de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen dat een record aantal Fransen thuis bleef om een president te verkiezen. Tevens werden nog nooit zoveel blanco en ongeldige stemmen uitgebracht. Bovendien bracht 43% van de Fransen vooral een stem uit tegen Marine Le Pen, eerder dan voor Macron.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen stemde 40 percent van het electoraat voor kandidaten van de radicale verandering (hetzij voor Marine Le Pen, hetzij voor Jean-Luc Melenchon). Hun kandidaat haalde het niet, en ze bleven vervolgens massaal thuis bij de parlementsverkiezingen waar ze gezamenlijk wel nog altijd 25% vertegenwoordigen.

https://twitter.com/pasapelectoral/status/873982954929782790

Dit zal resulteren in ongeveer 3 procent van de verkozenen in het nieuwe parlement. Steeds minder Fransen lijken zich te kunnen herkennen in de democratische instellingen van de Vijfde Republiek en blijven gewoon thuis. Het parlement is amper een vertegenwoordiging van de verschillende maatschappelijke en politiek tendensen.

Macron trok de verkiezingen binnen met onder meer een belofte van een vernieuwing van de democratie. Hierbij dacht hij aan de invoering van een proportioneel kiesstelsel. De regering kondigde ondertussen aan dat dit zeker voor 2018 niet moet verwacht worden. De institutionele hervorming van een meerderheidsstelsel naar een evenredige vertegenwoordiging lijkt niet voor meteen te zijn. En het is duidelijk dat Macron dit ook niet nodig heeft.