In een interview met ‘Terzake’ gaf cdH-voorzitter Benoît Lutgen meer toelichting over zijn beslissing om de PS te dumpen. Zo stelde hij dat verder regeren met de Franstalige socialisten geen zin meer had. Volgens hem “konden we de dingen niet meer veranderen” met de PS.  

De beslissing van Lutgen kan als ‘historisch’ worden bestempeld. Vanaf de Franstalige partijen een alternatieve meerderheid vinden, maakt de PS voor het eerst (met uitzondering van een korte periode tussen 1985 en 1988) geen deel uit van de Franstalige regeringen.

https://www.facebook.com/TerzakeTV/videos/1426232194110384/

Riskante beslissing

De cdH-voorzitter gaf een reeks gronden voor zijn beslissing. Allereerst was hij tot het inzicht gekomen dat verder regeren met de PS geen verandering teweeg kon brengen. Ten tweede, en dat was voor Lutgen de doorslaggevende beweegreden, was hij gedegouteerd geraakt door het Samusocial-schandaal“Zitpenningen opstrijken bij een organisatie voor zij die het het meest nodig hebben, daar word je misselijk van.”, aldus Lutgen.

Lutgen beseft echter dat zijn beslissing riskant is. Doch volgens hem gaat “politiek bedrijven […] niet over mandaten en ministers. Je verdedigt een project en een ideologie en een ethisch en correct bestuur. Als we door mijn lef in de oppositie terechtkomen, dan is dat maar zo.“, aldus de cdH-voorzitter.

Verraad

De beslissing komt de cdH-voorzitter ook op kritiek te staan. Zo stelt de PS dat het cdH “verraad” pleegt en schrik had van de volledige decumul die de Franstalige socialisten voorstelden. Lutgen echter, reageerde laconiek. Volgens hem zijn het net “zij die hun sociale overtuigingen verraden”. Over de decumulregeling stelde Lutgen dan weer het volgende: “eerst zeiden ze dat die voor 2024 was, dan voor 2019. Ik heb al alles gehoord”.

Lutgen kreeg echter ook kritiek te slikken vanuit de hoek van Défi (het vroegere FDF) en Ecolo. Zo beschuldigde Défi-voorzitter Olivier Maingain Lutgen ervan om vooral zijn eigen partij te willen redden. De cdH-voorzitter echter meent de democratie proberen te redden. “Met de PS konden we de dingen niet meer veranderen, en ik denk dat hij dat ook weet”, aldus Lutgen. Ecolo daarentegen verwijt het cdH “politieke spelletjes te spelen”. “Tussen gisteren, toen cdH nog achter de cumul stond, en vandaag is de partij van perspectief veranderd. Uiteindelijk zijn dit kleine politieke spelletjes.“, laat Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi weten.

MR is positief

De enige Franstalige partij die wel meteen aan de onderhandelingstafel wil gaan zitten is de MR. Zo kreeg MR-voorzitter Olivier Chastel het mandaat om “op een verantwoorde manier te onderhandelen met cdH en de verschillende politieke formaties die verandering willen”.

Door de ongeziene situatie is de MR incontournable geworden al legt Chastel de nodige voorzichtigheid aan de dag. Zo zal het volgens de partij “enkel in functie van deze contacten zijn dat de MR zal beslissen of aan de voorwaarden om onderhandelingen te starten wordt voldaan”, aldus Chastel.