In Beringen komt de bouwfirma AVL in een relletje terecht. UNIA, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, heeft namelijk beslist om een onderzoek in te stellen tegen dat bouwbedrijf. Reden? Op een reclamespandoek van het bedrijf staat de weinig dubbelzinnige boodschap “deze appartementen worden volledig gebouwd door echte vakmannen van bij ons” te lezen. En dat personeelsbeleid is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten.

Om bij AVL te werken moet je “perfect” de Nederlandse taal beheersen. Volgens zaakvoerder Johan Poelmans heeft dat een goeie reden. “We moeten oppassen voor ons cliënteel. We bouwen meestal eengezinswoningen voor mensen op hun eigen grond, die vinden het niet leuk als ze niet met de mensen die hun huis bouwen kunnen communiceren. Voor ons is het ook nadelig, want ook wij kunnen niet goed communiceren waardoor het moeilijk is om de kwaliteit te leveren die de klanten van ons verwachten”, zo vertelt de AVL-zaakvoerder op de Limburgse zender TVL.

Sociale dumping

Ook sociale dumping – de praktijk van buitenlandse werknemers aan te nemen tegen kleinere lonen en minder sociale bescherming – wil AVL tegengaan. “Het kan verkeerd overkomen, maar dat is zeker niet zo bedoeld. Het is gewoon een teken dat we niet meedoen aan sociale fraude en uitbuiting van de buitenlandse werkkrachten”, aldus Poelmans.

Eind maart organiseerde de socialistische vakbond BTB (onderdeel van ABVV) nog een betoging in Brussel omdat sociale dumping niet beperkt zou blijven tot de transport- en bouwsector en “een ware pest die blijft woekeren” is. “Op de binnenvaartschepen zitten steeds vaker mensen uit Oost-Europa, maar ook bijvoorbeeld in de logistiek”, liet toen de voorzitter van de rode transportvakbond BTB Frank Moreels optekenen.

UNIA is “bezorgd”

UNIA, het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, verneemt de berichtgeving over de reclame van bouwfirma AVL “met bezorgdheid”. “[Ons] Limburgse contactpunt zal zeker contact opnemen met de directie van AVL Woningbouw om een gesprek aan te gaan en vervolgens te kijken of bepaalde acties van het bedrijf in strijd zijn met de antidiscriminatie- en antiracismewetgeving in ons land”, communiceert Lie Verrijssen van Unia aan TVL.

AVL staat alleszins niet alleen en mag reeds op de steun rekenen van het rechtse Vlaams Belang. Via de sociale media laat partijvoorzitter Tom Van Grieken weten dat Poelmans “een voorbeeld voor de sector” is. De Vlaams-nationalistische partij ijvert al langer voor het afschaffen van zowel UNIA als de antiracismewetgeving omdat deze zaken de keuzevrijheid en de vrijheid van meningsuiting van burgers zouden beperken. Sinds recent tackelt de partij ook sociale thema’s zoals (productie)jobs in het binnenland houden.

UNIA kwam de afgelopen maanden veelvuldig in de aandacht. Zo viseerde federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) bijna onmiddellijk na haar aantreden in februari de organisatie: “Ik vraag me af of Unia nog wel doet waarvoor het is opgericht”, zei Demir toen. In maart verdedigde UNIA-medewerkster Rachida Lamrabet nog de boerka als een “uiting van vrijheid”. Begin april werd Lamrabet echter ontslagen bij Unia.

12 REACTIES

      • Als ik rondom mij kijk is er bij mijn weten absoluut geen maatschappelijk draagvlak dat het subsidiëren van Unia voorstaat. Of woon ik op een andere planeet ?

      • Toch wel, Jos. Ik stel gewoon vast dat er bij de overgrote meerderheid van de Vlamingen geen vraag is naar een maatschappelijk-destructief gesubsidieerd clubje is als Unia. Dus : weg ermee.

  1. UNIA : officieel geinstitutionalizeerde vuiligheid die tot doel heeft de enige bewoners van dit land die nog willen werken , belastingen betalen en respect hebben voor de wet te kleineren en te veroordelen voor de meest onzinnige futiliteiten door een bende lafaards van linkse en isslam signatuur.

  2. Een meisje kan op VRT ronduit verklaren dat enkel moslimjongens in aanmerking komen voor een huwelijksaanzoek. Enkel mensen van haar cultuur spreken haar aan, en iedere andere jongen is minderwaardig. Een ongemakkelijk houding van de vooruitstrevende linkse presentator. Maar geen enkele opmerking dat dit een racistische uitspraak is. Je merkt alleen maar dat racisme in 1 richting werkt. Dat er zoveel racisme en xenofobie aanwezig is in de migrantengemeenschap, daar hoort niemand van. Ook de migrantengemeenschap niet, die daar best eens van op de hoogte zou worden gebracht. Als een keuze voor een bepaalde cultuur in een relatie geen probleem is, dan ook niet voor een onderneming die ook een specifieke relatie wil met zijn werknemers.