Vijf zelfmoordterroristen hebben Libanese soldaten aangevallen terwijl de veiligheidsdiensten een inval deden op twee Syrische vluchtelingenkampen nabij Arsal aan de grens met Syrië.

Volgens het Libanese leger geraakten zeven soldaten gewond en stierf een meisje nadat een van de kamikazes zich opblies te midden van een vluchtelingenfamilie. Ook gooide een van de strijders een granaat naar de Libanese veiligheidsdiensten.

Militanten in de vluchtelingenkampen

De inval maakte deel uit van een grote veiligheidsoperatie in een gebied dat al vaker te kampen heeft gehad met gewelddadige overlopen vanuit Syrië. Volgens een bron in de veiligheidsdiensten waren er ook verschillende strijders van Islamitische Staat onder de 350 mensen die werden opgepakt.

Libanon herbergt meer dan een miljoen vluchtelingen en handhaaft een beleid van preventief toe te slaan tegen terroristische cellen die zich onder de vluchtelingen bevinden. Het Libanese leger viel de vluchtelingenkampen binnen nadat inlichtingenverslagen waarschuwden voor een reeks nakende aanslagen binnen Libanon.

Er breken vaak gevechten uit tussen het Libanese leger en militanten die zich in de heuvels rondom Arsal ophouden. De twee vluchtelingenkampen rondom het stadje zijn sinds lang een schuilhaven voor Syrische militanten die de Libanese grens oversteken. Een aantal terroristische aanvallen in Libanon werd ook aan deze kampen gelinkt.

Libanese burgeroorlog

De Libanese sjiitische paramilitaire groep Hezbollah die aan de zijde van het Syrische leger vecht zei dat de invallen complementair waren aan de operaties die het zelf uitvoerde om militanten te verhinderen Libanon binnen te komen. De organisatie riep op om samen te werken om de gaten in de grens te dichten.

Het kleine land, ongeveer zo groot als Vlaanderen, herbergt een grote waaier aan etnische en religieuze groepen. Zo wonen er onder andere maronitische christenen, sjiieten, soennieten, druzen en een grote hoeveelheid Palestijnen. Libanon was van 1975 tot en met 1990 al eens het toneel van een lange en bloedige burgeroorlog tussen deze verschillende geloofsgroepen. Tijdens deze burgeroorlog werd het land door zowel Syrië als door Israël binnengevallen.