Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten (Open Vld) is boos na de uitspraken van sp.a-voorzitter John Crombez naar aanleiding van de Samusocial-affaire. De PS en de liberalen gaan in Brussel verder zonder de sp.a. Crombez noemde de Open Vld hierom “laffe boeren” omdat het de liberalen enkel om de postjes zou te doen zijn. “Hij kan zijn woede beter richten op zijn eigen politiek familie met de PS”, riposteert een boze Rutten.

Na het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur (PS) in de Samusocialaffaire zijn de verhoudingen tussen de Vlaamse en Franstalige socialisten in Brussel gezakt tot een absoluut dieptepunt. De Brusselse meerderheidspartijen kozen Philippe Close (PS) als nieuwe burgemeester, maar deden dat zonder de Vlaamse socialisten. De sp.a stapte tijdens de onderhandelingen op: “[gaat] te veel over postjes […] en te weinig over de politieke vernieuwing na deze graaiaffaire”, zei politieke journalist Jan De Meulemeester (VTM). Maar ook tussen Open Vld en sp.a zit het er bovenarms op.

“Ongezien woordgebruik” 

In een interview met HLN ontblootte Crombez zijn frustratie over de gang van zaken, maar ook over een verraad door Open Vld, de enige andere Vlaamse partij waarmee sp.a in de coalitie zat in Brussel:Ik heb zelfs een heel ander beeld van Open Vld gekregen: het zijn laffe boeren, die hun rol hebben gespeeld met als enige doel om de bevoegdheden van Ans Persoons onder hen te verdelen.” Persoons (sp.a) had tot voor kort het schepenambt van Nederlandstalige aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie. “Dan moet sp.a ook maar uit de Brusselse regering stappen, waar ze met diezelfde PS nog altijd in zitten”, verdedigde Open Vld.

Nu laat ook de liberale partijvoorzitter van haar horen. Rutten is volledig verbouwereerd door de harde woorden van Crombez, laat ze aan De Standaard weten. “Zijn woordgebruik is nooit gezien. Nieuwe politiek bereik je niet door te schelden, maar wel door zelf het goede voorbeeld te geven. Wie zo wild om zich heen slaat, zou beter in eigen hart kijken. Je kan niet twee keer kwaad weglopen en daarna woedend zijn als anderen wel verantwoordelijkheid nemen.”

“Beledigend voor landbouwers”

“Weglopen, schelden en tieren – en in één beweging onnodig alle landbouwers beledigen – is in strijd met de waarden die we allemaal samen moeten verdedigen”, verdedigt Rutten die vindt dat de uitspraken denigrerend zijn voor de landbouwsector. “Wie pleit voor een andere politiek, moet dat tonen, in woorden én in daden”.

“When they go low, we go high” tweet Rutten ook daarbij Michelle Obama citerend. Een impliciete referentie aan Crombez als scheldende Donald Trump. Volgens Rutten richt Crombez best de pijlen op de PS in plaats van de Vlaamse collega’s van Open Vld: “Open Vld is als partij in de hele SamuSocial-affaire op geen enkele manier betrokken en heeft het steeds evident gevonden dat Mayeur en Peraïta zouden opstappen.”

Het schepenambt van Nederlandstalige Aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie moet nog opgevuld worden.

7 REACTIES

 1. De waarheid kan hard aankomen maar ze wordt best gezegd.
  De Open VLD heeft gekozen voor het geld, voor de postjes en neemt zo verder deel aan de graaicultuur via mandaten allerlei.SP.A is consequent: weg met al die cummuls. Wanneer bekleders van openbaar ambt menen dat het voor goed beheer van het land nodig is die mandaten op te nemen OK maar dan ZONDER vergoeding. Hun wedde is al riant genoeg!

  Nog een ander aspect: Open VLD heeft het ( al zo machteloze )Vlaamse front gewoon verkracht.

  • Ik bezorg je graag volgend informatie:

   Kijk naar de datum.
   Kijk naar de naam van de auditeur van dienst.
   Lees de (vernietigende) opmerkingen.

   … En wat is er in de praktijk gedaan?

   Ich hab es nicht gewusst zegt Crombez? Of zo?

   Hoe is het überhaupt mogelijk dat er drie jaar na bekendmaking van het zoveelste vernietigend oordeel nog niets gedaan werd.
   Hoe lang bestaan dergelijke structuren al?
   Hoe is het überhaupt mogelijk dat er ook vandaag nog haast enkel aandacht is voor het (geld)gegraai, en nauwelijks voor het andere voordelen verbonden aan mooie voordelen voor een ‘beperkte’ taakinhoud (champagne drinken – volgens sommigen).

   En tot slot: wat zijn de opmerkingen van auteur tav de pers?
   Wat leren we uit de afwezigheid van media-belangstelling?

   Zo kan ik nog met vele tientallen vragen verder gaan. Hopelijk stelt u ze voor zichzelf ook. Uw vragen zullen u stuk voor stuk verontrusten.

   Het-PS-model-dat-de-intransparantie-cultiveert-moet-verdwijnen
   http://www.tijd.be/opinie/column/Het-PS-model-dat-de-intransparantie-cultiveert-moet-verdwijnen/9448623

   We zullen wsch niet helemaal overeenkomen over de postjeskwestie en de vergoeding van politici.

   Maar de feiten zoals vastgesteld door het Rekenhof zijn wat ze zijn.

  • “Het systeem is ziek en beschermt zichzelf.” ….en dus hangt Spa haar kar maar rap terug aan die van de PS in Sint Joost. Wie gelooft die mensen nog?

   Vanhengel is verkozen op een PS-lijst. Hij heeft zijn krediet verspeeld bij Vlamingen.

   11/01/2017
   “Er bestaat een machtsnetwerk van verborgen administraties,” zegt Guy*, medewerker van Anticor. “Dat is een soort deep state. Niemand weet hoeveel vzw’s, intercommunales en paracommunale organisaties er eigenlijk zijn in Brussel. ”

   “Ander probleem is dat sommige, meer gevestigde journalisten onder invloed staan van politici”, zegt Van Gheluwe. “Na onze publicatie over Yves Goldstein mocht die zich in ‘Le Soir’ verdedigen zonder dat wij gecontacteerd werden. Er stond foute informatie in dat stuk. De schrijver ervan heeft vroeger gewerkt voor de studiedienst van de PS…”

   Te-laat-te-weinig
   http://www.tijd.be/opinie/commentaar/Te-laat-te-weinig/9903463

   Brusselse-overheden-hebben-lak-aan-openbaarheid-van-bestuur
   http://www.bruzz.be/nl/actua/brusselse-overheden-hebben-lak-aan-openbaarheid-van-bestuur

   edito-macht
   http://www.bruzz.be/nl/debat/edito-macht

  • “…de beslissing om aan Peraïta een woning van het OCMW toe te kennen
   unaniem genomen werd in de OCMW-raad, dus ook met instemming van Ecolo,
   MR, cdH en sp.a.”
   Deze feiten spelen zich af in 2013.

   “Het is tekenend dat het schandaal maar door Ecolo in de media werd gebracht op het moment dat zij in de oppositie zitten, daar waar hun voogdijminister de vorige legislatuur zich beperkte tot horen, zien en zwijgen”.

   https://www.demorgen.be/binnenland/n-va-verwijt-regeringspartners-van-ps-schuldig-verzuim-in-dossier-samusocial-bc04e4d6/

 2. We weten ondertussen wel hoe “Vlaams” deze Open VLD wel is in Brussel. Met als meest droevige exponent de genaamde Vanhengel. Dit heerschap staat mee op de barricade voor de bouw van het Eurostadion. Een megalomane Fransdolle Brusselse aanval op de Vlaamse Rand. Vergeten we ook niet Els Ampe. Dit lichtgewicht vond het indertijd nodig om op de 11 juli-viering in het Brusselse stadhuis Jan Peumans te kapittelen voor zijn toespraak op die viering. Om maar te zeggen dat de oude scheldnaam, (P)est (V)oor (V)laanderen, nog niks aan betekenis en actualiteit heeft ingeboet.

 3. Je kan moeilijk conclusies trekken op eerste indrukken. Maar dat O-Vld in Brussel een evenknie is van de PS kan je niet ontkennen. Kijk maar naar de 7e dag. Ik weet het niet. Maar Brussel (ver)dient ons land niet. Het is dank zij Vlaamse politici dat Brussel groot is geworden en internationale bekendheid heeft verworven. Spreek mij tegen aub. Ik zou niets liever willen. Het zou betekenen dat er tenminste iets van visie aanwezig was bij Brusselse politici in het verleden. Vandaag kan men enkel vaststellen dat een hellhole nog één van de vriendelijkste benamingen is voor Brussel. Trump had dus toch gelijk, al bedoelde hij wellicht iets anders.