De drie kopstukken van de centrumpartij MoDem (Mouvement Démocrate) hebben ontslag genomen uit de Franse regering. Het gaat om ministers Sylvie Goulard (Defensie), Marielle De Sarnez (Europese zaken) en François Bayrou (Justitie). Dit naar aanleiding van een lopend fraude-onderzoek gericht tegen de partij.

Na de presidentsverkiezingen benoemde de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) de centrumrechtse Edouard Philippe (Les Républicains) als eerste minister. Deze regering bestond uit 18 ministers en 4 staatssecretarissen. Zij hadden verschillende achtergronden. Zo waren zes ministers afkomstig uit PS, drie uit de centrumpartij MoDem, twee uit de centrumrechtse Les Républicains. Negen anderen kwamen uit het politiek-maatschappelijk middenveld.

Zes ministers stelden zich kandidaat bij de jongste parlementsverkiezingen. Indien ze het niet haalden in hun kiesomschrijving, zouden ze vervangen worden. Maar alle ministers werden verkozen, dus doorstonden ze de electorale test. Enkele dagen na de verkiezingen echter nemen alle drie MoDem-ministers ontslag: Sylvie Goulard (Defensie), Marielle De Sarnez (Europese zaken) en François Bayrou (Justitie). En dit zijn niet van de minsten.

Bij deze ontslagen was het Sophie Montel, een Europees parlementslid van Front National, die de kat de bel aanbond. Zij reageert hiermee op de aantijgingen die tegen het FN zelf lopen om en ze wil hiermee de dubbele standaarden aanklagen waarmee het FN te maken heeft.


De drie MoDem-ministers zetelden jarenlang in het Europees parlement in de liberale ALDE-fractie van Guy Verhofstadt (Open Vld). Ze zouden jarenlang EU-gelden misbruikt hebben voor de partijfinanciering van MoDem. Ook zou er sprake zijn van fictieve parlementaire jobs. Het onderzoek is lopende. Een soortgelijke affaire torpedeerde eerder François Fillon tijdens de presidentsrace.

Gevolgen

Nu de drie kopstukken van de centrumpartij MoDem ontslag genomen hebben, staat ook een verdere deelname van deze partij in de regering op de helling. MoDem haalde 42 zetels bij de parlementsverkiezingen. En Marche!, de partij van president Macron, haalde er 308 op 577. President Macron heeft MoDem niet nodig om een parlementaire meerderheid te handhaven. Voormalig partijvoorzitter van Les Républicains, Laurent Wauquiez, reageerde alvast scherp op de ontslagen: “het politiek leven in Frankrijk is triestig”.

Immers, François Bayrou was na de affaire met de fictieve parlementaire jobs die François Fillon aan zijn familie gaf, de grote initiatiefnemer omtrent integriteitskwesties in het parlement. Hij was zelfs de trekker met een wetgevend initiatief ter zake. Ook tegen Wauquiez loopt een onderzoek wegens misbruik van publieke middelen voor reizen en partijpolitieke doelen.

3 REACTIES