Vanavond heeft de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers de verlenging van de administratieve aanhouding tot 72 uur in geval van terrorisme weggestemd. Vandaag bedraagt de aanhoudingstermijn slechts 24 uur. Het wetsvoorstel kreeg 97 stemmen voor en 52 stemmen tegen en dus geen tweederdemeerderheid die nodig is om de Grondwet te wijzigen.

Het feit dat de meerderheid van MR, N-VA, CD&V en Open VLD geen 100 van de 150 Kamerleden achter het wetsvoorstel kon krijgen, ondanks de steun van CDH, Vlaams Belang, Vuye & Wouters en de PP, wordt gezien als een nederlaag voor N-VA dat zich sterk profileert in het terrorismedossier. Koen Metsu (N-VA) reageerde dan ook teleurgesteld.

De maatregel werd reeds in november 2015 gelanceerd en maakte deel uit van een pakket van 30 maatregelen die door de tijdelijke Kamercommissie Terrorismebestrijding onder voorzitterschap van Kamerlid Koen Metsu (N-VA) worden omgezet in wetgeving. De commissie werd opgericht na de aanslagen in Parijs en is niet te verwarren met de Bijzondere Onderzoekscommissie die in het leven werd geroepen naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016 en waarvan Patrick Dewael (Open VLD) voorzitter is.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/
 • Kritische Geest

  De oppositie blokkeert terroristische onderzoeken door te weigeren de aanhoudingstermijn te verlengen tot 72u voor technisch zeer complexe en langdurige onderzoeken. Zo kunnen terroristen, mits een bescheiden vertraging, nog steeds hun gangen gaan.

  PS, SPA, CDH, PTB zijn verantwoordelijk.

  Herinner u: “Onkelinx en Di Rupo hebben antiterreurbeleid tegengehouden” (na 9/11) …

  http://www.gva.be/cnt/dmf20160324_02200857/onkelinx-en-di-rupo-hebben-antiterreurbeleid-tegengehouden
  24/03/2016

  • Leo Van Rillaer

   Klaar en duidelijk dat links, extreem-links, Groen en al die andere “mensenrechtenorganisaties” duidelijke en uitgesproken objectieve bondgenoten zijn van het (islam)terrorisme.

   • Oscar

    De rood-groenen zorgen voor hun kiezers, zo simpel is het . Neem elke crimineel zijn burgerrechten af voor tien jaar, en ingeval van recidive levenslang, en ge zult ze zien veranderen van gedacht, die misdaadrechtenactivisten.

 • Kritische Geest
 • Kritische Geest

  https://twitter.com/OlivierCaluwe/status/875435342446252032

  “geen vodje papier” … Maar wel als het in het kraampje past zeker?

 • De Block Paul

  Ja mensen, zo werkt het systeem nu eenmaal. Wie ontevreden is, weet op wie te stemmen bij de volgende verkiezingen, wie tevreden is idem dito.