Ans Persoons (sp.a) blijft schepen in Brussel. Op zich niets verrassend ware het niet dat zij eerder ontslag had genomen. Doordat ze dit eergisteren pas formeel indiende, raakte het niet op de agenda van de gemeenteraad en zal ze nog de hele zomer haar vergoeding ontvangen.

Enkele weken geleden barstte het Samusocial-schandaal los. De Vlaamse socialisten waren bij de eersten om het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur (PS) te eisen. Nadat Mayeur opstapte, werd er een vergadering georganiseerd tussen alle Brusselse meerderheidspartijen. Doordat Persoons tegen het opvissen van Mayeur als schepen was, diende zij het overleg te verlaten. Bijgevolg zou ze ook uit het nieuwe stadsbestuur verdwijnen.

Persoons blijft schepen

Tot september is hier wegens een procedurekwestie echter geen sprake van. Zo diende Persoons haar ontslag pas eergisteren formeel in. Hierdoor raakte het niet meer op de agenda en kon het bijgevolg niet geofficialiseerd worden.

De enige optie om het toch nog op de agenda te krijgen, is de zogenaamde ‘urgentiestemming’. Daarvoor echter, is een tweederdemeerderheid vereist in de gemeenteraad. Doordat de Vlaamse oppositiepartijen het voorstel blokkeerden, kwam dit er niet door. Bianca Debaets, gemeenteraadslid voor CD&V, stelde dat zij hier niet mee zou instemmen omdat er dan een Vlaamse schepen verdwijnt. “Daar kan ik niet mee instemmen”, aldus Debaets.

Persoons: "Dit is de druppel te veel"

"Dit is de druppel te veel, ik wou dit echt afronden", Ans Persoons niet te spreken over feit dat haar schepenambt nog niet verdwijnt in Brussel. Voorlopig behoudt ze ook nog haar verloning.

Publiée par Terzake sur lundi 26 juin 2017

Persoons: “Ik begrijp niet wat er hier allemaal gebeurt”

Zelf tilt Persoons er zwaar aan. Zo begrijpt zij “niet wat er hier allemaal gebeurt. Ik had er mij mentaal op ingesteld dat ik vanaf vandaag geen schepen meer zou zijn. Het zijn al woelige weken geweest, ik heb er echt nood aan om rust te nemen om er na de zomer volop terug te staan als oppositielid.”, aldus de ontslagnemend schepen.

Persoons: “Het geld kan me niet schelen”

Open Vld-schepen Els Ampe daarentegen heeft dan weer de indruk dat “mevrouw Persoons niet erg happig was om ontslag te nemen”. Zelf denkt Persoons dat “MR en Open VLD nu kunnen stoken dat ik hier blijf zitten voor het geld, maar dat kan mij echt niets schelen”. Zo wil zij het geld aan een goed doel storten.

De socialiste zal tot de volgende gemeenteraad in september ontslagnemend schepen blijven. Waarschijnlijk zal zij geen bevoegdheden meer hebben, maar toch een vergoeding ontvangen.

2 REACTIES